Policija nedvojbeno utvrdila da je Đani Bažon počinio samoubojstvo / Herak: Bojao se da će zbog HPB-a opet u zatvor

Policija nedvojbeno utvrdila da je Đani Bažon počinio samoubojstvo / Herak:  Bojao se da će zbog HPB-a opet u zatvor

12.2.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Danas u 16 sati na Gradskom groblju u Labinu bit će pokopan Đani Bažon, labinski poduzetnik, potpredsjednik Uprave Glasa Istre i član Nadzornog odbora Nezavisne istarske televizije, kojeg je jučer supruga našla obješenog u garaži obiteljske kuće u Vinežu nakon što se ranije vratila s posla.

 

Policija nije objavila dodatne informacije o okolnostima ovog tragičnog događaja, a iz PU istarske pristigla je tek potvrda da je nedvojbeno utvrđeno kako je riječ o samoubojstvu pa tako nagađanja o mogućem ubojstvu koja su se brzo proširila Istrom, nemaju temelja.

 

Vijest o smrti Đanija Bažona (39) šokirala je jučer javnost, obzirom da je riječ o poznatom poduzetniku, svojedobno i jednom od čelnika labinskog IDS-a te dogradonačelniku Labina. Vijest su među prvima čuli Ivan Jakovčić i novoizabrani predsjednik Ivo Josipović koji su, čini se, očekivali Bažona na ručku organiziranom u sklopu dolaska Josipovića u Istru. U vrijeme žestoke predizborne kampanje Bažon je, prema informacijama iz Zagreba, bio član stožera Milana Bandića.

 

Bažon je široj javnosti vjerojatno bio najpoznatiji po maratonskom sudskom procesu koji se od 2000. godine vodio protiv Ivana Heraka kao prvooptuženog i Bažona kao sudionika u malverzacijama novcem Ministarstva turizma, a koji je na kraju rezultirao oslobađajućom presudom Vrhovnog suda 2008. godine za obojicu.

 

Poslije uhićenja 27.siječnja 2000. Bažon je u pritvoru bio do 11. listopada 2000. godine, a optužnica ga je teretila da je kao član uprave hotelskog poduzeća Imperial te trgovačke tvrtke Mini Pam pomogao Heraku da s 1,8 milijuna kuna Ministarstva turizma pokrije kreditne obveze poduzeća Midinvest u vlasništvu Herakove tadašnje supruge.

 

Poslovni uzlet Đanija Bažona počeo je, međutim, nešto ranije, a vezan je uz poduzeće Labinkomerce i slavonskog tajkuna Đuru Bureka. Bažon je, naime, preko Ivića Pašalića i Dubrovačke banke, na Labinštinu sredinom 90-ih godina doveo Bureka, a ova je suradnja potom rezultirala sudskim procesom zbog pronevjere oko 23 milijuna kuna te uništenjem tvrtke. Prva rasprava u tom suđenju počela je u srpnju 2000. godine, a Bureka se tereti da je kao vlasnik na ime Labinkomerca podigao kod Hrvatske poštanske banke više od 21 milijun kuna kredita u korist svojih ostalih poduzeća, kao i da je istodobno i iz devet trgovina poduzeća Pekare Labinkomerc podigao utržak u ukupnom iznosu od 142.979 kuna. Kao sudionik i ovdje se navodi Bažon kao direktor Labinkomerca

 

Konačno, Bažon je u središte interesa javnosti ponovo dospio u listopadu 2006. godine, objavom informacije da je predsjednik Uprave Glasa Istre Željko Žmak dao jamstva za zajam od 30 milijuna kuna kod Hypo Alpe-Adria banke tvrtkama u Bažonovom vlasništvu, MB Alona i Amfora, a bez znanja ostalih udjelničara i Nadzornog odbora. Objava ove informacije dovela je do suspenzije sedmero urednika i novinara Glasa Istre te kasnije i otkaza dijelu njih // ]]> te do promjena u uredničkim i upravnim strukturama dnevnika.

Željko Žmak i Đani Bažon bili su, uz ostalo, i partneri u zajedničkim projektima realiziranim putem tvrtke Parting Istra, a riječ je o izgradnji stambeno-poslovne zagrade u Marulićevoj ulici u Puli i preuzimanju kontrole nad Nezavisnom istarskom televizijom, a planirana je i izgradnja tzv. Medijskog centra na prostoru bivše pulske Mehanike. Bažon je svojim poslovima bio vezan i za drugog tadašnjeg člana uprave Glasa Istre, Vinka Dražića, koji je s njim svojedobno bio u upravi spomenute labinske tvrtke MB Alona.

 

Partnerski odnosi formalizirani su godinu dana nakon smjena i otkaza u Glasu Istre, u listopadu 2007. godine, kad je Bažon postao članom Uprave novinsko-izdavačkog poduzeća Glas Istre d.o.o. . Pored Bažona, novi član Uprave je postao sin Željka Žmaka, Dražen Žmak.

 

Špekulacije o uzrocima Bažonovog samoubojstva su vrlo brojne. Izdvaja se priča da je Bažon, nakon Hypo banke, bio usko povezan i s Hrvatskom poštanskom bankom i uhićenim predsjednikom Uprave Josipom Protegom, protiv kojeg se upravo vodi istraga koja bi mogla dovesti i do njega. U oproštajnom pismu obitelji, kojeg kuloari spominju, navodno se ne navode motivi koji su ga nagnali da si oduzme život. Bliski prijatelji i suradnici također tvrde da ne znaju zbog čega se Đani Bažon objesio.

 

Bojao se da će zbog HPB-a opet u zatvor

 (Jutarnji)

 

 

đani bažon smrt poduzetništvo crna kronika ivan herak nit glas istre đuro burek jakovčić politika dražen žmak