Polančec: Vlada neće inzistirati na ugljenu u Plominu

Polančec: Vlada neće inzistirati na ugljenu u Plominu

12.5.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec večeras je u Umagu rekao da su individualni planovi privatizacije svih hrvatskih brodogradilišta gotovi te kako do kraja lipnja moraju biti dostavljeni u Bruxelles.

 

"Brodogradnja će zasigurno biti u fokusu mojih i Vladinih aktivnosti u iduća dva mjeseca, jer do kraja lipnja svi planovi privatizacije svakog hrvatskog brodogradilišta moraju biti dostavljeni Bruxellesu", kazao je Polančec novinarima dodavši kako su oni gotovi te kako su im potrebne samo male dorade. Po njegovim riječima planovi će biti potvrđeni na idućoj sjednici Vlade, a potom poslani u Bruxelles.

 

Što se tiče Uljanikova modela, privatizacija pulskog brodogradilišta mora biti prihvatljiva zaposlenicima, menadžmentu te lokalnoj i regionalnoj upravi, odnosno gradu Puli i Istarskoj županiji, rekao je. "Ne želimo nikoga na silu gurati u neki model koji će biti u suprotnosti s njegovim uvjerenjima", naglasio je Polančec.

 

Osvrnuvši se na studiju o smještaju terminala ukapljenog plina (LNG), koju je izradio Institut za energetiku i zaštitu okoliša "Ekonerg", a koja je utvrdila dvije od ukupno devet potencijalnih lokacija kao najbolja rješenja za smještaj terminala, Polančec je kazao kako će članovi Vladina povjerenstva za odabir lokacije ponovno razmotriti studiju i za dva tjedna donijeti konačnu odluku.

 

Premda je istarski župan Ivan Jakovčić izrazio nezadovoljstvo što Plomin nije podrobnije analiziran kao moguća lokacija LNG terminala, Polančec je kazao kako je osobno dao nalog "Ekonergu" da za sljedeću prezentaciju iznese argumentaciju "za i protiv" Plomina. "Na struci je sada da nam odgovori može li Plomin biti potencijalna lokacija za jednu ovakvu investiciju", istaknuo je Polančec dodavši kako je jedan od kriterija postojanje prostora za siguran pristup i manevar broda te sama kosina zemljišta.

 

Komentirajući bojazan župana Jakovčića da će se, ako u Plominu ne bude lociran LNG terminal, izgraditi nova termoelektrana na ugljen, potpredsjednik Vlade je rekao kako Hrvatska mora razmišljati o tome da smanji ovisnost isključivo o jednom ili dva energenta te kako ne smije "zatvarati vrata termoelektranama na ugljen".

 

"Međutim, ako je to neprihvatljivo Istarskoj županiji i tamošnjem stanovništvu, onda Vlada zasigurno neće na tome inzistirati", poručio je Damir Polančec.

 

Foto:

Projekcija eventualnog LNG terminala u Plomin luci

 

plomin termolelektrana Polančec ugljen LNG Terminal gospodarstvo Ubac