Polaganjem vijenca obilježena 75. obljetnica Dana oslobođenja Labinštine

Polaganjem vijenca obilježena 75. obljetnica Dana oslobođenja Labinštine

28.4.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom 75. obljetnice Dana oslobođenja Labinštine, danas su na Spomen obilježjima u naselju Ripenda i Nedešćina položeni vijenci i zapaljene svijeće u ime Grada Labina, Općine Sv. Nedelja, Raša, Pićan i Kršan te udruga antifašista i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Obzirom na trenutno stanje oko pandemije koronavirusa COVID 19, vijenac su na spomen obilježju u Ripendi položili gradonačelnik Grada Labina, Valter Glavičić, zamjenica Federika Mohorović Čekada te predstavnici udruga antifašista, Severino Franković i Narčizo Ružić.

Kraj spomenika u Nedešćini polaganju su prisustvovali zamjenica načelnika Općine Sv. Nedelja Irene Franković, zamjenica gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada te predstavnici udruga Severino Franković i Narčizo Ružić.

Zamjenica načelnika Općine Sv. Nedelja Irene Franković podsjetila je nazočne na povijesni tijek događaja tijekom kojeg su dalmatinske brigade i 43. Istarska divizija zajedničkim snagama obranile Labinštinu, ali i nadovezala se na trenutno stanje te pohvalila načine borbe protiv nevidljivog neprijatelja i sve napore koji su učinjeni da se zaštiti živote ljudi.

Gradonačelnik Glavičić osvrnuo se na važnost današnjeg obilježavanja ovog datuma koji je simbol svega što Labinština i Istra žive.

„Ovi povijesni događaji nešto su na što smo izrazito ponosni, nešto što se prenosi iz generacije na generaciju i značajan je zalog za budućnost sačinjenu na pravim temeljima. U okolnostima koje nam današnje vrijeme nosi, ovaj smo dan obilježili skromno, no sa izrazitim ponosom na sve one koji su pokazali kako se i u najtežim situacijama vrijedi boriti za slobodu. Tako ćemo zajedničkim snagama prebroditi i ovo stanje koje je trenutno oko nas, jer borba s ekonomskim posljedicama ove pandemije je tek pred nama.“ – zaključio je gradonačelnik Glavičić

polaganje vijenaca oslobođenje labinštin nob ripenda dan oslobođenja labinštine