Pokret otpora u akciji uklanjanja Rockwoola (VIDEO)

Pokret otpora u akciji uklanjanja Rockwoola (VIDEO)

10.4.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ekologija

PULA-Suvišno je daljnje ukazivanje na sve nepravilnosti oko dolaska Rockwoola u Istru i rada tvornice u Pićnu, što je dokazano, te smatram da treba prijeći na realizaciju Deklaracije Općine Pićan kojom se traži uklanjanje tvornice. Stoga pozivam mjerodavne institucije, prvenstveno Skupštinu Istarske županije i državne organe, da donesu potrebne odluke, a očekujem da će se akciji uklanjanja tvornice pridružiti mnogi, uključujući i one izvan granica Hrvatske, rekao je danas prof. dr. Jusuf Šehanović, član Hrvatskog helsinškog odbora i potpredsjednik županijske organizacije HNS-a. Istakao je da HHO stoji iza ovog zahtjeva, tim više što su u posljednje vrijeme intenzivirani udari na osobe koje se protive radu tvornice, dok u slučaju nedavnog otvorenog pisma radnika Rockwoola koji traže da prestanu napadi na Rockwool, postoje, tvrdi, i elementi mobbinga od strane uprave.

 

Josip Anton Rupnik iz udruge Ekop-Istra, inače i županijski vijećnik Demokratskog saveza zelenih, najavio je da će, nakon onemogućavanja raspisivanja referenduma te tematske sjednice tog tijela, zatražiti izvanrednu skupštinu, za što je potrebno 14 potpisa vijećnika. – Još nema odgovora tko je odobrio ugovor o kupoprodaji zemljišta, što se kosi sa Statutom županije. Također, protivno je Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU, koji kaže da se poljoprivredno zemljište ne može prodavati strancima. Nadalje, Rockwool je ugradnjom dodatne cijevi za ispuštanje dima bez pročišćavanja svjesno prekršio ugovor i zakone, a radom tvornice krši se i Ustav, koji jamči pravo na zdrav okoliš, kaže Rupnik.

 

Predočivši podatke iz Studije utjecaja na okoliš, Matilda Ilić iz udruge „Naša zemlja“ posebno je naglasila da godišnje štete po zdravlje i okoliš prema studiji iznose 5 milijuna eura, što će se očigledno plaćati iz proračuna Pićna i županije, a koristi za Pićan i cijelu Istre nema. Također, podatak o zaradi tvornice je tajan, poznat je samo plan proizvodnje od 125.000 t kamene vune godišnje. – Nemamo rude, koksa ni kvalificiranih radnika, a medijski istup zaposlenih je besmislen jer suprotstavlja situaciju 130 obitelji naspram 5000 stanovnika u okolini tvornice, kaže Ilić.

 

Upozorila je da je prema istraživanju Ministarstva zdravstva američke države Texas utvrđeno da je u razdoblju od sredine 50-ih do 1987. godine, kad je tamošnja tvornica kamene vune zatvorena, pojačano oboljevanje od kardiovaskularnih, respiratornih i malignih bolesti te ne stoje tvrdnje Rockwoola da njihov rad nema utjecaja na zdravlje. – Crveni dim koji tvornica ispušta peče, ima miris po pokvarenim jajima i ostavlja metalni okus u ustima, opisala je Ilić. Ukazala je i na činjenicu da izvan briketiranja otpada kamene vune ostaje još 2000 tona neiskoristivog otpada, koji se predviđa odlagati ili na Kaštijunu ili u boksitnim jamama ili odlagalištima otpada širom Istre. – Izdavatelj uporabne dozvole preuzet će odgovornost za zdravlje ljudi, upozorila je Ilić, dok je Patrik Juričić iz udruge „Pineta“ pozvao Državno odvjetništvo da reagira na „zločinačko organiziranje“ investitora, prodavatelja zemljišta i izrađivača studije.

 

– Rockwool nikada neće stvoriti uvjete za rad u skladu s propisima jer se 2 milijarde kubnih metara onečišćenih plinova ne mogu bez štete po okoliš emitirati kroz dimnjak visok 72 m. Stoga pokret otpora ide dalje, unatoč pritiscima na aktiviste. Pritisak krupnog kapitala, koji ima ortake u lokalnim i državnim vlastima te ustupke teške 17,5 milijuna eura, nas neće spriječiti. Jedino što tražimo je poštivanje zakona, zaključio je Bruno Poropat iz Odbora za referendum.

 

VIDEO sa HRT-a na našem FORUM-u

 

 

Rockwool Zeleni ekološke udruge ekologija HHO Bruno Poropat Matilda Ilić Zelena Istra Pineta Patrik Juričić Rupnik Ekop-Istra