Pokrenuta kampanja „Nema opravdanja“

Pokrenuta kampanja „Nema opravdanja“

8.3.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije, u suradnji sa Sigurnom kućom Istra i Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva pokrenulo je kampanju „Nema opravdanje“, čiji je cilj borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Kampanju su na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, predstavile zamjenica istarskog župana i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul i autorica zbirke Ljiljana Rotar. 

Kampanjom se želi još jednom ukazati na problem nasilja nad ženama i nasilja u  obitelji, a koje je sve češće prisutno kod mlađe generacije.

- Ovo ćemo ponavljati dok god u društvu bude obiteljskog nasilja: nasilje nad ženama i nasilje u obitelji je ozbiljno kršenje ljudskih prava i težak oblik diskriminacije i nije privatna stvar žrtve. Ono je posebno neprihvatljivo jer se događa među bliskim osobama, unutar obitelji koja bi trebala biti najsigurnije mjesto za svoje članove. Posebno nas zabrinjava trend nasilnih ponašanja u mladenačkim vezama, što je nažalost sve učestalije diljem svijeta. Zato ovom kampanjom posebno želimo doprijeti do mladih i osvijestiti nasilničko ponašanje u mladenačkim vezama, istaknula je Ćakić Kuhar.

Posebno o ovoj temi danas je u emisiji  „Mikrofon u sredini“ Radio Labina govorila zamjenica gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada, inače i predsjednica labinskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova koje snažno podržava navedenu kampanju.

Kampanja je osmišljena kao humanitarna akcija u kojoj se prikupljaju financijska sredstva za jednokratne pomoći djevojkama, ženama, majkama koje su skupile hrabrost i prijavile nasilnika te potražile utočište i zaštitu u Sigurnoj kući Istra. Kao znak pažnje za solidarno uključivanje u humanitarnu akciju „Nema opravdanja“ donatori na poklon dobivaju zbirku pjesama „Voljeti, hoću li opet moći?“ autorice Ljiljane Rotar.

Kampanja nosi poruku nade, poruku da je izlaz iz situacije moguć, da postoji Sigurna kuća Istra ili policija kojoj se žena u takvom trenutku može obratiti, prevladati teške trenutke i ponovno početi živjeti na zdravim osnovama.

Koordinatorica Sigurne kuće Istra izrazila je zadovoljstvo što se kampanja i zbirka promoviraju uoči Međunarodnog dana žena.

- Već 15 godina Sigurna kuća Istra djeluje na području Istarske županije, imamo 2 skloništa i 2 savjetovališta. Sretni smo što potrebitim ženama i djevojkama koje su žrtve obiteljskog nasilja možemo pomoći, usmjeriti i educirati da životu nasilnoj vezi nije dobar za njih, a ni za njihovu djecu. U trenutku kada nam se žena obrati i dođe u naše sklonište, ona ima sve besplatno, odnosno smještaj, hranu, odjeću i obuću. Međutim, u trenutku kada ženu pripremimo za odlazak iz sigurne kuće, ona se susreće s problemima stanovanja, pronalaska posla te joj mi dalje, neke vrijeme, pomažemo financijski, pravno i psiho-sociološki. Tako da će nam ova sredstva od prodaje zbirke jako puno značiti i njima ćemo pomoći ženama u plaćanju režija, stanovanja i drugih troškova, istaknula je Černjul.

Autorica Ljiljana Rotar, inače pedagoginja u Medicinskoj školi Pula, se osvrnula na samu zbirku, koja je kako je rekla, nastajala godinama. Radi se o autoričinom intimnom dnevniku u kojem je, kada je bila sama, pisala o onome što ju je mučilo i što je proživljavala.

Uplata priloga vrši se na sljedeći račun: IBAN: HR7324840081502023083 RBA

 (svrha uplate: Za humanitarnu akciju „NEMA OPRAVDANJA“)

humanitarna akcija nema opravdanja povjerenstvo za ravnopravnost spolova nasilje društvo federika mohorović čekada