Pogledajte sporne testove iz hrvatskog jezika, pitanja i odgovori

Pogledajte sporne testove iz hrvatskog jezika, pitanja i odgovori

28.5.2012. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Na internetskim stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja danas su objavljeni testovi iz hrvatskog jezika u sklopu Državne mature, koji su izazvali ogorčenje i pobunu među brojnim maturantima.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u sinoćnjem je Dnevniku HTV-a izjavio kako je već sada jasno da su maturanti bili u pravu govoreći da spomenuti test nije bio dobar koncepcijski te da su u njemu bila brojna dvojbena pitanja.

Danas poslijepodne u ministarstvu će biti predstavljeni rezultati analize ispita iz hrvatskog jezika na Državnoj maturi, koju je provelo stručno povjerenstvo.

U raspravu o maturi danas se uključio Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, ocijenivši kako je uplitanje ministra Jovanovića u provedbu državne mature, i to već nakon prvog ispita, nedopustivo, pozvavši ga da prekine "medijsku harangu" te da nakon analize konačnih rezultata svih ispita državne mature, i uz javnu raspravu, donese odluke o daljnjim koracima.

Nadalje, Nacionalno vijeće učenika RH smatra da je ovogodišnji ispit iz hrvatskoga jezika na državnoj maturi bio objektivno teži od ispita prošlih godina, ali da je pravi krivac za učeničko nezadovoljstvo sustav. Vijeće se protivi i zadiranju politike u struku i mogućem izbacivanju pitanja iz ispita ili ''''ispravku'''' ispita jer drži da bi to ugrozilo sam koncept državne mature kao standardiziranog ispita.

Ovogodišnji ispit tražio je da pristupnici imaju više znanja i razumijevanja književnosti i jezika no do sada, što je za Vijeće vjerojatno i glavni razlog učeničkoga nezadovoljstva. Vijeće smatra da ogorčeni napisi pojedinih učenika promašuju srž vrednovanja rezultata državne mature - ako je ispit doista teži, onda je jednako težak svima. (iPress)

Na linkovima dolje pogledajte sporne testove iz hrvatskog jezika:

Pitanja iz hrvatskog jezika na maturi - grupa A

Odgovori iz hrvatskog jezika na maturi - grupa A

Pitanja iz hrvatskog jezika na maturi - grupa B

Odgovori iz hrvatskog jezika na maturi - grupa B

državna matura obrazovanje maturanti znanje testovi