Pogibeljno križanje u Vozilićima pred uređenjem?

Pogibeljno križanje u Vozilićima pred uređenjem?

19.8.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Hoće li se križanje Vozilići rekonstruirati tek nakon teške prometne nesreće – bilo je pitanje jednog vijećnika na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Kršana, kojim je htio upozoriti na pogibeljnost jednog od najprometnijih čvorišta na prometnicama istočne Istre. Tu se križaju putovi za Rijeku, tunel Učku, Pazin, odnosno zapadnu Istru, Labin i Plomin Luku, odnosno tamošnje termoelektrane.

Upravo taj je priključak na Jadransku magistralu najsporniji i najopasniji dio križanja, s obzirom da je skretanje za Labin ili prelazak kolnika u pravcu tunela i spomenutih pravaca ravan kocki s obzirom na nikakvu vidljivost automobila koji dolaze iz Labina. Stoga su vozači koji dolaze iz Plomin Luke prije kretanja prema tim pravcima često prisiljeni izaći na dio glavne prometnice, riskirajući nesreću, ili u blažoj varijanti prijeki pogled vozača kojemu se preprečuje kretanje. U skretanju za Labin trebalo bi pomoći postavljeno ogledalo, ali od njega male koristi.

 

Odgovor kršanskog načelnika Josipa Kontuša glasio je da su oni nemoćni u uređenju tog raskrižja, odnosno izgradnji kružnog toka, budući da je to državna cesta, za koju su nadležne Hrvatske ceste, a ne lokalna samouprave. Ovakvim “objašnjenjem” načelnika gotovo da ispada da Kršan nije dio te države, da državna sredstva nisu namijenjena i uređenju ovdašnjih kolnika, odnosno da ne postoji način kako doći do njih.

 

Ipak, pod pritiskom vijećnika kasnije je promijenio svoj stav, a kako je načelnik tu očekivanu obnovu Jadranske magistrale od Vozilića do skretanja za trajektnu luku Brestova najavio sredinom rujna,a vidjet će se uskoro koliko je bio uspješan u svojim nastojanjima da se u sklopu istih radova uredi jedno od najopasnijih križanja u Istarskoj županiji. (MM)

Vozilići raskrižje promet Josip Kontuš Plomin