Podvala u Kršanu: vijećnici odvezali ruke HEP-u

Podvala u Kršanu: vijećnici odvezali ruke HEP-u

24.9.2012. // iPress // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Na postojećoj površini termoelektrane TE Plomin dozvoljava se rekonstrukcija postojećeg postrojenja u smislu daljnje modernizacije istog, nova je odredba iz Prostornog plana uređenja Općine Kršan.

 

Ova krajnje neodređena odredba ovog je petka zamijenila dosadašnju kojom je ukupni dozvoljeni kapacitet plominskih elektrana bio ograničen na 350 MW, a kao energent određen plin. Time je Kršan, na čijem području HEP planira gradnju Plomina 3 na ugljen kapaciteta 500 MW, vodeći taj zahvat pod rekonstrukcijom Plomina 1 od 125 MW, izmjenama prostornog plana „maknuo“ ograničenje investitoru, ali na iznimno sporan i demokratski neprihvatljiv način.

 

Naime, vodeći ljudi Općine poslužili su se, najblaže rečeno, proceduralnim makinacijama, kako bi ukinuli jedinu zapreku novoj termoelektrani na ugljen, barem što se njihove općine tiče.

 

- Trojanskim konjem nazvala bih ono što se dogodilo na sjednici Općinskog vijeća 21. rujna, čime se na još jednom primjeru pokazalo kako djeluju interesni lobiji i njihovi pijuni u lokalnoj samoupravi, kaže vijećnica Matilda Ilić.

 

Cijela procedura obmanjivanja vijećnika provedena je relativno jednostavno - selektivnim informiranjem, kratkim rokovima i prikrivanjem ključnih podataka.

 

Redovna sjednica Općinskog vijeća zakazana za 21. rujna imala je samo jednu točku dnevnog reda – izvještaj o ostvarenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, za što su vijećnici materijal dobili u zakonskom roku.

 

Ali, dan ranije vijećnici su SMS-om pozvani na tzv. koordinaciju na kojoj su izvješteni o dodatnoj točci dnevnog reda – izmjene i dopune općinskog PPU-a, za što im je podijeljen CD s prijedlogom izmjena i dopuna na 86 stranica i s pripadajućim grafičkim prikazima te rješenja Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije od 11. rujna i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja od 17. rujna, kojima su izmjene i dopune prihvaćene.

 

Na koordinaciji nisu bili Matilda Ilić, koja SMS nije ni dobila te IDS-ovac Boris Babić i HSLS-ovac Klaudio Lazarić. Matildu Ilić je novi prostorni plan dočekao u poštanskom sandučiću sat vremena prije početka sjednice Vijeća, Babiću je stigao oko podneva istog dana, a Lazarić ga je dobio na samoj sjednici.

 

Na sjednici je ova dodatna točka stavljena na prvo mjesto, kako Lili Bračun iz tvrtke Planium, koja je izmjene izrađivala, ne bi predugo čekala. U samoj prezentaciji Bračun je, kaže Matilda Ilić, izbjegla pitanja oko Plomin Luke, obrazloživši da je taj prostor pod ingerencijom HEP-a te predstavila ostale, uglavnom kozmetičke promjene plana, napomenuvši još da je situacija „uzmi ili ostavi“, odnosno da će se izmjene prihvatiti ili će sve stajati najmanje 6 mjeseci.

 

– Za što sam digla ruku shvatila sam tek sutradan ujutro, kad sam imala vremena podrobnije pregledati CD. Tada sam alarmirala pojedine saborske zastupnike, do čijih sam kontakata uspjela doći i pojedine županijske vijećnike. Vjerujem, naime, da kad je nama podvaljeno, bit će podvaljeno i njima, kaže Matilda Ilić.

 

Sjednica županijske Skupštine održava se večeras i Ilić očekuje „cirkus“. Večeras je i još jedna sjednica Općinskog vijeća Kršana, i to izvanredna, a tema je Plomin 3. – Pretpostavljam da će se raspravljati o tzv. pravednom obeštećenju, koje su kao kost bacili Čačić i Milanović tijekom nedavnog boravka u Labinu. Uski se krug u tajnosti o tome već dogovorio, a sad se od vijećnika očekuje da se oko te kosti glođu i sramote pred javnošću, zaključuje Matilda Ilić.

 

Vezana vijest:

 Izmjenom Prostornog plana uređenja Općine Kršan stvoreni uvjeti za gradnju TE Plomin C (3) bez ograničenja (Materijali za preuzimanje)

 

matilda ilić hep ppu kršan te plomin valdi runko te plomin 3 plomin