Poduzetnički podvig iz Potpićna: Napustio Uljanik i postao uspješan proizvođač oružja koje se prodaje po cijelom svijetu

Poduzetnički podvig iz Potpićna: Napustio Uljanik i postao uspješan proizvođač oružja koje se prodaje po cijelom svijetu

30.8.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

I dok je Uljanik na koljenima, radnici bez plaća, a sudbina se opasno poigrava s brodogradilištem koje je oduvijek rasadnik vrhunskih inženjerskih i majstorskih kadrova, Danijel Učkar i njegov poslovni partner Marko Kleva, nakon što svakog dana njihovih 117 zaposlenika na lokaciji u Potpićnu i Slatini proizvedu stotinjak peći za grijanje, navečer planiraju kako istodobno proizvesti oružje za koje su upravo dobili prilično bogatu narudžbu

"Kad moj poslovođa u Uljaniku još davne 1998. godine nije ispoštovao dogovor koji smo imali, napustio sam brodogradilište. Za mene je to bila ružna, ali poučna situacija koja je na neki način odredila moju poslovnu sudbinu. Radi se o tome da mi je tada za rješenje problema hidraulike na jednom spasilačkom brodu poslovođa obećao duple sate. No to nije napravio, prevario me i toliko razočarao da sam odluku o otkazu donio odmah, u sekundi, bez premišljanja. Naprosto sam shvatio da to nije svijet za mene i da ne želim tako raditi".

Pričao nam je to ovog utorka u jednoj od proizvodnih hala bivše tvornice pločica u Potpićnu suvlasnik poduzeća Madlerd, 42-godišnji Danijel Učkar, vrhunski proizvođač oružja koji sa svojim partnerom Markom Klevom, u istim vlasničkim omjerima i kroz dva poduzeća, vodi dvije firme: Madlerd i Krasa Metali.

Njihovo poduzetništvo je primjer moguće koegzistencije dvije naizgled suprotstavljene proizvodnje: vojne, Madlerd, i civilne, Krasa Metali. U istom industrijskom sklopu, u nekoliko odvojenih hala, istodobno se, naime, proizvodi oružje - prije svega minobacači, ručni bacači granata i raketa te raketni lanseri - koje se prodaje po cijelom svijetu, ali i peći za grijanje koje idu u neke države zapadne Europe.

Mladi i kreativni

I dok je Uljanik na koljenima, radnici bez plaća, a sudbina se opasno poigrava s brodogradilištem koje je oduvijek rasadnik vrhunskih inženjerskih i majstorskih kadrova, Danijel Učkar i Marko Kleva, nakon što svakog dana njihovih 117 zaposlenika na lokaciji u Potpićnu i Slatini proizvedu stotinjak peći za grijanje, navečer planiraju kako istodobno proizvesti oružje za koje su upravo dobili prilično bogatu narudžbu.

"Naravno, ne možemo javno potvrditi kome i koliko oružja prodajemo. To je stroga poslovna tajna. Uglavnom, čim dobijemo izvozne dozvole i ovjeru svih ministarstava, krećemo s proizvodnjom. Moramo isporučiti određeni broj lansera za višecjevni bacač raketa RAK 12. Po narudžbi radimo novi lanser raketa, RAK 4, a dosad samo radili s kalibrima dometa 8 kilometara, koje ćemo također isporučiti, i dometa 9 kilometara koji su već spremni za isporuku. Znači, za lanser RAK 4, koji ćemo sad početi proizvoditi, a čija će raketa od 220 centimetara imati domet od čak 20 kilometara, tražimo neka nova tehnološka rješenja. Proizvest ćemo i određeni broj RBG 6. To je ručni bacač granata i isto tako veći broj RBR 7, a to je ručni bacač raketa. Sveukupno, za projektiranje nekih novih elemenata, proizvodnju oružja i njegovu isporuku imamo rok od šest mjeseci", kaže Učkar. (PIŠE Robert FRANK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

danijel učkar marko kleva gospodarstvo poduzetništvo karijere oružje peći minobacači