Počnu li nam djeca obolijevati, i Istra će imati svoju Varšavsku

Počnu li nam djeca obolijevati, i Istra će imati svoju Varšavsku

27.5.2010. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Kada se nakupi nezadovoljstvo, svaka sredina mogla bi imati svoju Varšavsku ulicu.

Četiri godine bunta

U Istri su najžilaviji prosvjednici protiv tvornice kamene vune u Pićnu, gdje se građani bune već četiri godine. Za tvornicu Rockwool mještani Pićna drže da im ugrožava zdravlje.

- Počeli smo se buniti i prije nego što je tvornica sagrađena. Prijavljenih prosvjeda bilo je osam, a samoinicijativnih okupljanja građana čak 30-ak - kaže Patrik Juričić, član "Eko Pinete", jedne od udruga koje organiziraju prosvjede. Najčešći način pobune protiv tvornice bila je blokada prometnice, tako da su ljudi uzastopno hodali preko pješačkog prijelaza, blokirali most na Tupljaku, a bilo je i ležanja ispred policijskih vozila.

Moguće i drastične mjere

- Istri se može dogoditi i gore od Varšavske upravo zbog Rockwoola. Meni se treba roditi dijete, a počne li obolijevati, spreman sam i na drastičnije mjere. Strah od obolijevanja djece je velik pa bi to mogao biti okidač još većih nezadovoljstava - kaže Juričić, kojemu se nije ispunila želja da tvornica ode iz Istre, ali su prosvjedi ipak poremetili neke planove.

- Uspjeli smo da ne uvedu drugu i treću fazu u proizvodnju. Sada se proizvodi na jednoj liniji kapaciteta 120.000 tona. Uvođenjem 2. faze kapaciteti bi bili dvaput veći, a 3. fazom bili bi dvaput veći od ukupno faze 1 i 2. Zbog naših prijava tvornica još nema uporabnu dozvolu i nije radila u kontinuitetu više od osam mjeseci. Državnom odvjetništvu uputili smo četiri kaznene prijave, MUP-u dvije kaznene, a Ministarstvu zaštite okoliša poslane su tri predstavke - nabraja Juričić, koji župana Ivana Jakovčića i gradonačelnika Labina Tulija Demetliku smatra glavnim krivcima što je Rockwool u Istri.

Autor: Vesna Brnabić

 

rockwool prosvjed protiv rockwoola ekologija gospodarstvo teška industrija kamena vuna ekolozi patrik juričić demetlika udruga naša zemlja pineta