Početkom tjedna ljetne vrućine

Početkom tjedna ljetne vrućine

24.5.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Nakon što je prvi svibanjski val vrućine početkom ovog tjedna u većem dijelu zemlje zamijenila kiša i osvježenje vezani uz ciklonu Kasijan o kojoj smo već pisali, vrijeme je za najavu novih vrućina.

Naime, s odlaskom Kasijana na istok nad našim će se područjem idućih dana nalaziti polje izjednačenog i malo povišenog tlaka zraka. Za to vrijeme nad Biskajskim zaljevom produbit će se ciklona koja će se početkom sljedećeg tjedna raširiti nad veći dio jugozapadne Europe. Takav njen položaj dovlačit će u naše krajeve vrlo topao zrak s juga i jugozapada što će nam u kombinaciji s pretežno ili djelomično sunčanim vremenom donijeti porast temperature zraka. Već u ponedjeljak poslijepodne temperatura bi se u istočnim kopnenim predjelima mogla približiti brojci od 30 Celzijevih stupnjeva, a tijekom utorka vjerojatno ju i prijeći. Najtopliji dani vjerojatno će biti od utorka do četvrtka kad ćemo u cijeloj zemlji bilježiti visoke temperature zraka, osobito u kopnenom području gdje će se one kretati oko ili malo iznad 30°C, s na istoku zemlje se mogu popeti i na 34 Celzijeva stupnja! Na Jadranu će biti malo ugodnije uz temperaturu uglavnom od 26 do 31°C.

U drugoj polovici sljedećeg tjedna ciklona bi se iz zapadnog Sredozemlja mogla približiti našim krajevima i donijeti nam osvježenje, ponegdje uz oborine, o čemu možete čitati početkom sljedećeg tjedna.

 

Crometeo 

vrijeme prognoza vrućine ciklon crometeo