Počelo suđenje prosvjednicima protiv Rockwoola - dvoje optuženo za blokadu prometa

Počelo suđenje prosvjednicima protiv Rockwoola - dvoje optuženo za blokadu prometa

11.4.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

U ponedjeljak započeto suđenje Patriku Juričiću i Doris Floričić, koje Rockwool Adriatic tuži Općinskom sudu zbog smetanja posjeda, odgođeno je do 25. svibnja zbog potrebe prikupljanja novih dokaza i sazivanja svjedoka.

Juričića i Floričić pićanski proizvođač kamene vune, kojeg zastupa Pavao Novokmet iz zagrebačkog odvjetničkog društva Žurić i partneri, optužuje da su 20. siječnja 2010. godine fizički zapriječili i tako onemogućili svaku vrstu prometa na njegovim nekretninama ispred ulaza u tvornički krug. Navodno su to činili zajedno s drugim osobama od 17.30 do 21 sat, a kao dokazi navedeni su napisi u medijima.

Branitelj optuženih, pulski odvjetnik Dubravko Zeljko, ističe da tužba nije podignuta u zakonskom roku od mjesec dana jer na njoj kao datum zaprimanja stoji 12. ožujka 2010. Uz to tvrdi da katastarska čestica na kojoj se djelo navodno dogodilo nije u vlasništvu Rockwoola, nego tvrtka na njoj ima pravo služnosti puta, ali ne u cijelosti, nego samo na za to neophodnoj površini.

Tužitelj bi, veli on, trebao dokazati da je među stotinjak ljudi upravo dvoje optuženih stajalo na kolniku i sprječavalo promet. Novokmet odgovara tvrdnjom da osporavanje prava na posjed nije dopušteno u parnicama zbog smetanja posjeda te da je cilj postupanja optuženih bio upravo blokirati prolaz, što proizlazi iz medijskih izvještaja o tom događaju.

S obzirom na to da je obrana eksplicitno zanijekala optužbu, zatražio je obustavu suđenja da bi mogao prikupiti nove dokaze. Zeljko je s druge strane zatražio pozivanje sedmero svjedoka. Sutkinja Zvjezdana Štemberga Verbanac prvome je dodijelila rok od osam dana za dostavu daljnjih dokaznih prijedloga, a drugome rok od tri dana za dostavu adresa predloženih svjedoka.

Suđenje je pratilo sedmoro protivnika rada tvornice u karakterističnim crnim majica s napisom "Ubija me Rockwool". (R. SELAN)

 

rockwool patrik juričić doris floričić tužba općinski sud u labinu općinski sud