Počela ''Rockwoolova'' parnica

Počela ''Rockwoolova'' parnica

4.2.2009. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Na Općinskome sudu u Puli održano je prvo ročište u slučaju Tvornice kamene vune ''''Rockwool'''', koja tužila predsjednika Zelene stranke - Zelene alternative Josipa Antona Rupnika.Odvjetnik Josipa Antona Rupnika, Tomislav Brguljan na samom je početku suđenja, kojim predsjeda sutkinja Mirna Frančišković, pročitao odgovor na tužbu, ističući da je Rupnik u svim javnim nastupima, tijekom prosvjeda na Pićanštini i na konferencijama za novinare, govorio izričito kao predsjednik stranke, a ne privatna osoba, to jest da je iznosio stajališta stranke kojoj je na čelu.

Rekao je i da u tužbi nije navedeno kojim je konkretnim djelovanjem povrijeđeno neko zaštićeno dobro te tvornice i kako zato nema ni osnove za naknadu štete od 20 tisuća kuna koju tvornica traži.

Rupnik je kao dokaz podnio rješenja Ministarstva zaštite okoliša u kojima od te tvornice traži da ukloni nepravilnosti i nedostatke u radu zbog kojih je, kako navodi, bilo ispuštanja dimnih plinova, zbog čega je privremeno bila zaustavljena proizvodnja.

''''Rockwoolova'''' pravna zastupnica Silvija Tasić je rekla da će se o tim navodima očitovati nakon što dobivene odgovore na tužbu predoči svojoj stranci.

Sutkinja Frančišković je rekla kako razumije mještane Pićanštine, ali oslonit će se isključivo na dokumentirane navode o stjecanju nekretnine za potrebe izgradnje Tvornice kamene vune te na ugrožavanje zdravlja ljudi i okoliša.

''Sud će se bazirati na mjerodavnim i relevantnim mjerenjima koja trebaju pokazati je li bilo nedopuštenog ispuštanja u zrak i je li se predsjednik Zelene stranke s pravom bunio'', naglasila je sutkinja, dodajući da će nakon uvida u svu dokumentaciju na idućem ročištu, koje je najavljeno za 17. ožujka, ispitati Antona Josipa Rupnika i tehničkog direktora Tvornice Marca Boia.

''''Rockwoolova'''' zastupnica je istaknula da je Rupnik svojim neistinitim tvrdnjama u javnosti pozivao stanovnike na linč te da je naknada od 20 tisuća kuna simbolična.

Dodala je da je zbog Rupnikovih navoda ugrožen ugled Tvornice te da im je mnogo važnija javna isprika kako bi se s nje sprala ljaga.

 

"Rockwoolova" zastupnica je istaknula da je Rupnik svojim neistinitim tvrdnjama u javnosti pozivao stanovnike na linč te da je naknada od 20 tisuća kuna simbolična. Dodala je da je zbog Rupnikovih navoda ugrožen ugled Tvornice te da im je mnogo važnija javna isprika kako bi se s nje sprala ljaga.

Rupnik je predložio je da svjedoče Branko Ružić, načelnik općine Pićan u vrijeme zaključenja ugovora s Rockwoolom, Ivan Smilović, vijećnik općine, te Darko Lorencin iz Istarske razvojne agencije koji bi mogao imati spoznaja o kupoprodaji zemljišta.

općinski sud Pula Rockwool parnica tužba za klevetu rupnik marco boi silvija tasić marina frančišković ekologija zelena stranka