Pobuna protiv Rockwoola: Želimo svjež zrak i čistu vodu

Pobuna protiv Rockwoola: Želimo svjež zrak i čistu vodu

24.8.2008. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Društvo

Tražimo da se naša prava izjednače s onima koja uživaju ostali građani Hrvatske. Želimo piti nezagađenu vodu i udisati svjež zrak. Najčešća je to poruka mještana u susjedstvu tvornice kamene vune Rockwoola Adriatic u Poduzetničkoj zoni Pićan 1.

Najbliži susjedi toga pogona stanuju u Tupljaku i okolnim selima, gdje prevladavaju poljoprivredne površine s kojih, kako nam kažu mještani, dolazi dio povrća što se nudi na labinskoj tržnici.

Buka ostala
U Kalčićima, zaseoku kraj Tupljaka, posjetili smo supružnike  Karlić, Anu i Verđilija. Stanuju oko 300 metara zračne linije od tvornice, koja se s terase njihove kuće vidi kao na dlanu. Ogorčeni su što je Rockwool počeo novi ciklus pokusne proizvodnje i sumnjaju da će ovaj put biti imalo bolje nego protekle jeseni.
 
Noću nisam mogla ni oka slopiti zbog reflektora. A kad je dimilo, nismo ni prozore otvarali zbog nesnosnog smrada po trulim jajima  prisjeća se gđa Ana, koja kaže da prvoga dana nije osjetila nikakav smrad, ali je bilo buke. To nam je potvrdila i njezina susjeda Darinka Valković, koja na temelju lanjskog iskustva tvrdi kako će nepodnošljivo biti kad se nad ovaj kraj spuste jesenske magle. Anin suprug Verđilio kaže da netko mora snositi odgovornost za to što se dopustila gradnja tvornice. Kao da se nekome dopustilo ubojstvo, ističe. Porast će broj oboljelih od karcinoma, a za to se nekoga mora kazneno goniti, naglasio je Verđilio.

Bili bi bez posla
Karlići su planirali baviti se agroturizmom, no od plana su odustali nakon što su im iskusni turistički djelatnici rekli da zbog Rockwoolovih dimnjaka ne bi imali posla. Pozivaju istarskoga župana Ivana Jakovčića da ih dođe posjetiti i proboravi u njihovoj kući nekoliko dana jer, kažu, nije isto gledati Rockwoolov pogon iz Poreča ili Pule ili ga vidjeti s terase vlastite kuće. Ivan Babić s obitelji živi u Lugu, oko 150 metara od pogona.
 
Imam 54 godine i ovo je za mene katastrofa. Ne vidim ovdje budućnost ni za sebe ni za djecu  izjavio je.

lug potpićan pićan Rockwool pogod pobuna dimiti smrad