Po vodu za stanove na europske sudove - Željko Duić nikako do vodoopskrbe

Po vodu za stanove na europske sudove - Željko Duić nikako do vodoopskrbe

30.1.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Labinski poduzetnik Željko Duić našao se u vodi do grla nakon što mu stanovi u zgradi u Krničkom portu, sagrađenoj tik do mora prije četiri i pol godine, nisu mogli dobiti priključak za - vodu.

Odgovornim za njegovo propalo ulaganje Duić, koji je prodao sedam od ukupno 17 stanova, i to s pravom ogorčenim kupcima, smatra tvrtku Vodovod Pula, s kojom se više od četiri godine spori na pazinskom Trgovačkom sudu.

Premda je poduzetnik, veli, imao sve potrebne suglasnosti, prvi stanar koji je zatražio pojedinačni priključak ostao je za nj uskraćen od Vodovoda zbog, kako mu je objašnjeno, nedovoljnog protoka vode.

"Ako je sve ispravno, kao što tvrde u Vodovodu moraju, kupcima stanova, koji su uknjiženi u vlasničke listove, objasniti zašto im ne isporučuju vodu. U Vodovodu bi trebali biti čarobnjaci da s glavnog vodomjera zgrade od pola cola (13 milimetra) istodobno opskrbe svih 17 stanova", poručivao je Duić.

O njegovom nesvakidašnjem prosvjedu pisali smo prije pet mjeseci: pažnju medija tada je, naime, privukao dodijelivši tri stana na besplatno korištenje. Ključevi su još u sretnih dobitnika, koji će ih, kaže investitor, predati Hrvatskoj poštanskoj banci nakon što ova kreditni dug od njegove tvrtke Duić - Duić naplati putem ovrhe na nekretninu.

Duić, podsjetimo, kategorično tvrdi da je Vodovod Pula dužan osigurati odgovarajuću opskrbu zgrade, tj. priključke stanarima temeljem dokumenata koje je izdao 2001., odnosno 2003.godine, i to: bezuvjetne dozvole za izgradnju višestambenog objekta te ugovora o rekonstrukciji priključka vodeza takvu nekretninu.

Kakav je učinak imalo spomenuto dodjeljivanje stanova, na koje se investitor, kako je isticao, nije odlučio uslijed akutnog napada filantropije, već je to učinio pokošen očajem zbog nefunkcioniranja sustava?

 - I to je čudo, kao i svako drugo, trajalo samo tri dana. Na ovaj razgovor pristao samo iz jednog razloga: da poručim neka pravosuđe napokon nešto pokrene u ovom slučaju, neka presudi konačno nešto, pa makar i protiv mene! U ovoj državi ionako ne očekujem ništa dobroga, bez obzira na to što su me i vodeći hrvatski odvjetnici, s kojima sam se konzultirao, uvjeravali da spor protiv Vodovoda nikako ne mogu izgubiti. Postoje, međutim, i europske sudske institucije, no najprije se mora ispoštovati ovdašnja redovna procedura, samo što njen  ishod vjerojatno neću doživjeti, priča nam Duić.

- Iscrpio sam sve mogućnosti, što da više radim?! Mogu samo štrajkati glađu ili, karikiram, vezivati se lancima za kuću kao drugi očajnici. U ovoj državi nitko pa, eto, ni ja ne može ništa učiniti pored ovakvog sustava, rezigniran je Duić.

"Svi dokazi o priključenju nekretnine tužitelja, tvrtke Duić - Duić, navodoopskrbni sustav dostavljeni su Trgovačkom sudu - smatramo kako je na toj instituciji da odluči o opravdanosti tužbe", odgovaraju iz Vodovoda Pula na upit koji smo poslali direktoru Darku Višnjiću. (Igor RADIĆ)

željko duic vodoopskrba krnicki porat duic duic