Po savjet o zdravoj prehrani dva puta mjesečno i u Labinu

Po savjet o zdravoj prehrani dva puta mjesečno i u Labinu

23.1.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Usluge Savjetovališta za prehranu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije od sada će biti dostupne i korisnicima na području Pazina, Rovinja i Labina.

Rečeno je to danas na konferenciji za novinare podsjećajući da je Savjetovalište, kao nova aktivnost Zavoda, otvoreno u veljači 2016. godine i već je tada zamišljeno da se njegove usluge prošire na cijelu županiju.      

 

Usluge diljem Istre


Kako je kazao ravnatelji Zavoda Aleksandar Stojanović, za sada će usluge savjetovališta biti dostupne u Pazinu, Rovinju i Labinu koji i inače provode njihove aktivnosti, a u planu je isto otvoriti i u Buzetu. Time se, kazao je, ostvaruje plan da ovo savjetodavno tijelo ima županijski karakter te bude dostupno žiteljima cijele Istre.

 

Kako je kazala zamjenica pazinskog gradonačelnika Mirjana Galant, Grad Pazin će za ovu aktivnost iz ovogodišnjeg proračuna izdvojiti 26 tisuća kuna jer su prepoznali važnost projekta koji promovira zdrave životne stilove, posebice kod djece i mladih te žele djelovati preventivno. S tim su se složile i pročelnice partnerskih gradova, Loreta Blašković iz Labina i Edita Sošić Blažević iz Rovinja, i istaknule dobru suradnju sa Zavodom koja traje dugi niz godina. Govorile su i o vlastitim naporima da poboljšaju prvenstveno prehranu djece u vrtićima i školama - educiranjem roditelja i same djece, ali i kuhinjskog osoblja u školama te korekcijom školskih jelovnika.

 

Olga Dabović Rac, koordinatorica cijeloga projekta, kazala je da je ovo uspješna priča koja se promišlja i raste već godinama, a svega ne bi bilo bez podrške lokalne i regionalne uprave. Kako je najavila, za sada će se savjetovališta u ovim gradovima održavati dva puta mjesečno - u Rovinju ponedjeljkom, u Labinu srijedom i Pazinu četvrtkom od 12 do 20 sati. U njima će se moći dobiti analize antropometrijskih parametara i nutritivnog statusa, izraditi individualni planovi prehrane, educirati o prehrani i nutritivnoj prevenciji bolesti, a provodit će se i savjetovališni rad sa svim dobnim skupinama. Sve usluge su besplatne i za njih nije potrebna uputnica.

 

U godinu dana gotovo 800 prvih pregleda

 

- Imamo volje i entuzijazma da rad Savjetovališta zaživi u cijeloj županiji s ciljem prevencije kroničnih nezaraznih bolesti koje su gorući javno-zdravstveni problem, kazala je Dabović Rac i upozorila na činjenicu da od zaraznih bolesti umire godišnje oko 22 ljudi, a od kroničnih nezaraznih bolesti više od 50 tisuća ljudi u Hrvatskoj, a u županiji čak 2.200.

 

Na kraju je nutricionistica Vedrana Fontana Mikulić rezimiralajednogodišnji rad Savjetovališta kazavši da je ono pružilo više od 300 individualnih savjetovanja, više od 770 prvih kontrolnih pregleda, održalo broje radionice, predavanja po školama, sudjelovalo u drugim javno-zdravstvenim aktivnostima te izdalo brošuru školskih recepata, a u planu su za ovu godinu radionice i s trudnicama budući da je debljina u trudnoći sve veći problem. Kako je navela, u Savjetovalište za sada dolaze većinom žene, između 40 i 55 godina starosti, a oko 70 posto njih dolazi radi problema prekomjerne težine. No, bilo je i onih koji su dolazili radi savjeta o pravilnoj sportskoj prehrani te o prehrani kod različitih stanja i bolesti. (B. PETROVIĆ)

zavod za javno zdravstvo iž zdrava prehrana prehrana zdravlje savjetovalište za prehranu