Po dijete u vrtić samo roditelji ili ovlaštene osobe

Po dijete u vrtić samo roditelji ili ovlaštene osobe

10.10.2007. // Vjesnik // Objavljeno u kategoriji Društvo

Po novim mjerama dijete iz vrtića više neće moći izvesti baka ili djed, niti bilo koja osoba koju roditelj pismenim putem nije ovlastio i prijavio vrtiću njene podatke Poučeni slučajevima poput onoga kada je djed iz vrtića doveo kući »pogrešnog« unuka, ili kad je dijete samo odlutalo iz vrtićkog dvorišta, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) propisalo je naputak o novim sigurnosno-zaštitnim mjerama kojih se moraju pridržavati svi vrtići u Hrvatskoj od idućega mjeseca. Po njima, dijete iz vrtića više neće moći izvesti baka ili djed, niti bilo koja druga osoba koju roditelj pismenim putem nije ovlastio i prijavio vrtiću njegove podatke. Po dijete u vrtiću moći će doći isključivo roditelj, odnosno najviše tri ovlaštene osobe.
»Do kraja listopada svi vrtići u svoje programe moraju ugraditi sigurnosne mjere. Po njima, roditelji ili druge osobe ne mogu kad zažele ulaziti u vrtiće i odvoditi djecu, već to moraju činiti u vrijeme za koje najave da im najviše odgovara, a ovisno o radnom vremenu vrtića«, kaže načelnica Odjela za predškolski odgoj u Ministarstvu znanosti Marija Ivanković.
Pritom dijete u vrtiću ne može ostajati dulje od 10 sati. Sigurnost djece mora biti na prvom mjestu, zbog čega vrtići moraju osigurati ulaz i izlaz djece kao i boravak u vrtiću i u njegovim vanjskim prostorima, objašnjava Ivanković. Vrtići su dužni na ulaznim vratima istaknuti svoje radno vrijeme, kao i voditi računa o većoj čistoći dvorišta.
Posebni naglasak nove sigurnosno-zaštitne mjere stavljaju na pješčanike, što će tete u vrtiću dodatno zaposliti. Naime, otvorene pješčanike po novome će trebati prekrivati preko noći, odnosno, ako vrtić ima uvjete, trebat će nabaviti pješčanike koji se mogu unositi u zatvoreni prostor vrtića. Glavni razlog takve mjere su noćni posjetitelji pješčanika poput mačaka, pasa, ptica, ali i česte pojave da oni nekima služe kao odlagališta za razbijene boce.
Marija Ivanković naglašava kako su vrtići sami kreirali sigurnosne programe, po smjernicama Ministarstva, ali i u dogovoru s roditeljima. Svaki će vrtić tako predložiti osobu-koordinatora sigurnosnog programa, za koju se očekuje da ima izrazite sposobnosti organiziranja i nadziranja provedbe vrtićkog sigurnosno-zaštitnog programa.
Državni tajnik u Ministarstvu znanosti, Nevio Šetić napominje kako svi dječji vrtići mogu izvravno tražiti stručnu pomoć u izobrazbi odabranih koordinatora. Ujedno upozorava na pojavu različitih stručnjaka koji u vrtiće dolaze držati predavanja vezana uz programe sigurnosti i zaštite djece, a koji nisu usklađeni s nacionalnim strategijama i programima.

društvo mjere ovlastene osobe roditelj vrtić