Plominske dimnjake dopuniti fondovima EU-a

Plominske dimnjake dopuniti fondovima EU-a

4.6.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

KRŠAN -  Termoelektrana Plomin II ove godine zbog kvara i remonta neće biti u pogonu oko četiri mjeseca, što će umnogome stanjiti ionako nerealno planiranu blagajnu lokalne zajednice s obzirom na to da se naknada za korištenje prostora obračunava prema proizvedenoj električnoj energiji. Ta činjenica aktualizira pitanje kako kršansku općinu riješiti ovisnosti o dimnjacima podno drevnog gradića i gura vrući krumpir pred novog načelnika Valdija Runka, inače zaposlenog u ovom HEP-ovom pogonu.


On procjenjuje da će HEP, na račun tzv. ekološke rente, ove godine u općinsku kesu uplatiti više od dva milijuna kuna manje od prvotno planiranog iznosa.


- Gledamo li realne prihode, Općina je zbilja gotovo potpuni ovisnik o HEP-ovim davanjima jer iznose petinu proračuna. Pravi će izazov biti to pokušati promijeniti njegovim značajnijim punjenjem iz drugih izvora, prvenstveno bespovratnim sredstvima iz pretpristupnih fondova EU-a, u čemu će glavnu ulogu imati moj zamjenik Vlado Peršić. Preduvjet prijavama na takve natječaje je izmjena prostornog plana, zaokruživanje projekata i kompletiranje prateće dokumentacije, kaže novi načelnik.
Najavljuje da će njegov prvi korak biti rebalans općinskog proračuna: skresat će ga više nego upola jer je onaj koji je izglasala sada već bivša vlast i ranije ocjenjivao napuhanim.


- Predstoji mi tek snimiti aktualno stanje u općini. Ove se godine sigurno neće događati čuda, no nas ništa neće spriječiti da stvorimo temelje za novi početak i naknadno pokrenemo projekte koje smo obećali ostvariti u četverogodišnjem mandatu. Ponajprije trebamo osigurati politički mir jer je teško raditi visi li vam stalno mač nad glavom, kaže Runko, aludirajući na dosadašnje nemirne prilike u ovoj općini i činjenicu da tek treba posložiti karte u vijeću.


Iz HEP-a smo doznali da je prekjučer počeo redovni remont TE Plomin I, a »dvojka« je, podsjetimo, izvan pogona već oko dva i pol mjeseca. Pokvario se vitalni dio, rotor težak 400 tona, a pokretanje proizvodnje očekuje se sredinom srpnja. Iz HEP-a su još ranije pojasnili da će proizvodnju nadoknaditi iz ostalih izvora te da sve nije prouzročilo nikakve poteškoće u sustavu opskrbe.

I. R

plomin plomin luka fondovi eu eu valdi runko kršan TE Plomin remont