Pločani se izborili protiv termoelektrane na ugljen, kad će Labinjani

Pločani se izborili protiv termoelektrane na ugljen, kad će Labinjani

27.1.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

Čestitamo građanima Ploča na izvrsnom odazivu na nedjeljni referendum, pri čemu se više od  90% izašlih izjasnilo protiv izgradnje termoelektrane na ugljen. Time je poslana snažna poruka investitoru ali i Vladi RH protiv izgradnje ovakvih okolišno i ekonomski štetnih projekata, kažu u priopćenju Zelena akcija i Zelena Istra.

Dodaju kako u isto vrijeme, IDS koji upravlja Istarskom županijom gotovo pasivno promatra aktivnosti Vlade i HEP-a koji pokušavaju izgraditi TE „Plomin C“. Skupština Istarske županije je na tematskoj sjednici u listopadu 2012. donijela zaključak kojim poziva Vladu RH da u Istri raspiše referendum o ovome projektu. Međutim, Istarska županija ima mogućnost raspisivanja savjetodavnog referenduma, kakav je održan u Pločama, čime bi se jasno pokazalo žele li građani Istre gradnju TE „Plomin C“.

IDS tako nešto uporno odbija, lažno se prikazujući kao oporba ovome projektu te u isto vrijeme građanima Istre i dalje oduzima pravo na demokratsko izjašnjavanje stava o Plominu C. IDS mora donijeti odluku – je li im važnija predizborna koalicija sa zagovornicima TE „Plomin C“ SDP-om i HNS-om, ili zdravlje građana?, tj. hoće li raspisati savjetodavni referendum o ovome projektu, ili će zbog stranačkih interesa i dalje stajati po strani?, zaključuju u priopćenju Zelena Istra i Zelena akcija.

Podsjetimo da su početkom 2013. godine peticiju za savjetodavni referendum o Plominu C na ugljen pokrenuli Labin Art Express XXI i Eko Kvaner. Peticiju je potpisalo 2624 građana Labinštine,  no Vlada je njihov zahtjev odbacila uz obrazloženje da se ne može raspisati savjetodavni referendum o tom pitanju jer se ne radi o područnom ustroju nego energetici, za što je nadležan Hrvatski sabor. Tamara Gobo iz Labin Art Expressa komentirajući referendum u Pločama kaže: (ton – Tamara Gobo). Veli i kako je ipak prije svega riječ o političkoj odluci: (ton – Tamara Gobo 1).

Raspisivanje referenduma o Plominu C na ugljen prošle je godine najavljivao i predsjednik Udruge za grad Plomin i kršanski općinski vijećnik s liste Akcije mladih  Eđeo Brenčić. No, do danas referendum nisu raspisali, no kaže Brenčić kako će o održavanju referenduma za područje Plomina, Vozilića, Stepčića odlučiti u idućih 15 dana. Iako ima naznaka da se tako skoro neće krenuti u izgradnju Plomina C na ugljen, najvjerojatnije od referenduma nećemo odustati, no sve će se znati za 15-tak dana, rekao nam je Brenčić.

te plomin plomin referendum tamara gobo politika energetika eđeo brenčić tep c