Plave zastave u Rapcu na plažama Maslinica, Lanterna, St. Andrea i Girandella

Plave zastave u Rapcu na plažama Maslinica, Lanterna, St. Andrea i Girandella

2.6.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

I ove godine udruga Lijepa naša, kao dio svjetske zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education – FEE, sa sjedištem u Danskoj, dodjeljuje Plavu zastavu plažama i marinama na Jadranu.U Hrvatskoj je ove godine dodijeljeno ukupno 125 Plavih zastava za plaže, od kojih 49 u Istri. Samo porečkoj Plavoj laguni pripalo ih je deset. Ugledno međunarodno ekološko priznanje dobile su plaže kod hotela Parentium, Laguna Galijot, Laguna Materada, Delfin i Lotos te u apartmanskom naselju Laguna Bellevue i kampovima Ulika, Zelena laguna i Bijela uvala. U Poreču će Plavu zastavu vijoriti i gradske plaže Špadići-Materada, Donji Špadići i Gradsko kupalište. Porečka tvrtka Riviera dobila ih je za plaže Valeta u autokampu Lanterna, Crnika, Galeb u autokampu Solaris; Borik, Oliva, Brulo te za one autokampa Istra u Funtani i Vala u Vrsaru.
U Umagu će biti podignuto devet Plavih zastava, i to na plaži Rezidencije Skiper te na Istraturistovim plažama Kanegra, Savudrija, Polynesia, Katoro, Aurora, Stella Maris, Punta i Kanova.


U Novigradu će biti podignute tri Plave zastave, na plažama autokampa Mareda i Sirena te kod hotela Maestral.
Rovinjska Maistra dobila je ukupno devet Plavih zastava: za vrsarske plaže u Valkaneli, Belvederu, Porto Soleu i Koversadi. U Rovinju će se zaplaviti Crveni otok, Villas Rubin, Amarin te kampovi Polari i Veštar.
Komunalac iz Fažane dobio je Plavu zastavu za plažu Dječje igralište, a tvrtka Industrial projects za onu u autokampu Bi-Village.
Pulski Arenaturist podići će ih na plažama Ambrella, Brioni i Histria.


Rabac će krasiti Plave zastave na plažama Maslinica, Lanterna, St. Andrea i Girandella.
Na Jadranu je ovo prestižno priznanje dobila 21 marina, od kojih tri u Istri: Parentium Plave lagune iz Poreča, Tehnomontova marina Veruda u Puli i ACI marina u Umagu.
U program Plave zastave trenutno je uključeno 30-ak europskih i 10-ak izvaneuropskih država kojima je turizam jedan od strateških ciljeva. Do sada ih je podignuto više od tri tisuće, od toga 2.500 na plažama i više od šest stotina u marinama diljem svijeta.

 

Raspored podizanja Plavih zastava

U Poreču će se Plave zastave podizati u četvrtak, 5. lipnja u 10 sati. Prve na rasporedu su porečke gradske plaže, zatim Rivierine, one Plave lagune, Lagune Novigrad, umaškog Istratutrista te naposljetku ACI marine i Rezidencije Skiper. U petak, 6. lipnja u 10.30 sati podizat će se u Rovinju, Fažani, Puli, Rapcu te u Tehnomontovoj marini Veruda.

 

Foto: plaža GIrandella 

 

Plava zastava FEE plaže čistoća more turizam Lanterna Rabac Maslinica St Andrea GIrandella podizanje