Pitka voda na dijelu Labinšćine i dalje zamućena, ali stanje pod kontrolom (Audio)

Pitka voda na dijelu Labinšćine i dalje zamućena, ali stanje pod kontrolom (Audio)

15.12.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Premda je zamućenost pitke vode u mreži koja se napaja s izvora Kokoti i Fonte Gaja u dolini rijeke Raše osjetno manja nego prijašnjih dana, do daljnjega ostaje na snazi obveza njenog prokuhavanja uz alternativnu opskrbu stanovništva vodom.

Istaknuto je to danas na konferenciji za novinare u sjedištu "Vodovoda Labin". Osim predstavnika te tvrtke govorili su još labinski gradonačelnik Tulio Demetlika te Josip Knapić, načelnik Općine Raša.

Prema riječima Marija Hrvatina zamućenost vode na vodospremi Brdo zamijećena još u četvrtak navečer, nakon čega su odmah poduzete nužne mjere radi zaštite stanovništva u labinskim naseljima Kature i Marcilnica te dijelu naselja na području Općine Raša, koje se od nedjelje primjenjuju djelomično i na području općina Sveta Nedelja, Kršan i Pićan. Osim prokuhavanja vode, pitka voda se stanovništvu dostavlja putem cisterni vatrogasnih postrojbi iz Labina, Pazina, Pule i Buzeta.

Dozvoljena zamućenost vode izhnosi 4 mjernih jedinica, a na spomenutim izvorima o najkritičnijem je trenutku iznosila i do 150 jedinica, da bi sada pala na oko deset jedinica. Odmah nakon saznanja o zamućenosti vode pri Vodovodu Labin osnovan je krizni stožer, koji prema riječima direktor Dina Škopca, nadzire stanje s vodopskrbom na Labinšćini. U sklopu poduzetih mjera prekinut je dovod vode iz zamućenih izvora, a maksimalnmo se koristi izvor Mutvica ispod Svetog Martina te Kožljak i Plomin. Spomenuto je također da su analize vode od strane Zavoda za javno zdravstvo iz Pule utvrdile da je ona bakteriološki čista i nezaslanjena.

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika novinarima je iznio podatak da je u samo tri dana proteklog tjedna na Labinšćini palo ukupno oko 150 litara vode na četvorni metar, što daleko nadilazi mjesečne prosjeke, ali da zahvaljujući ulaganjima Grada i Hrvatskih voda u zaštiti od oborinskih voda u proteklih desetak godina Labin nije imao ranije uobičajenih teškoća s poplavama.

Poduzete mjere za zaštitu nabujale rijeke Raše i obodnih kanala od strane Hrvatskih voda povoljno je ocijenio raški načelnik Josip Knapić, rekavši da je i Općina na vrijeme poduzela nužne korake za zaštitu ljudi i imovine. U Trgetu i na ušću rijeke Raše oštećeno je ili potopljeno petnaestak čamaca, a neke druge veće štete zasad nisu utvrđene.

Nakon konferenciji za tisak razgovarali smo s voditeljom ispostave Hrvatskih voda u Labinu Vitomirom Skandulom, koji je podsjetio da su količine oborina bile ravne onima prije petnaestak godina, ali da prekidanja prometa zbog potapanja prometnica kao tada nije došlo, ponajviše zbog značajnih ulaganja u čišćenje obodnih kanala i dizanje nasipa uz njih i rijeku Rašu. Radnici Hrvatskih voda i dalje stalno nadziru stanje u raškoj dolini, gdje opasnost nije prošla, s obzirom da namočena zemlja više ne može apsorbirati nove, značajnije oborine. (MM)

 

Radio Labin:

S obzirom na trenutno stanje Škopac je poručio (Prilog Dino Škopac). Važno je naglasiti da iako je zbog predostrožnosti izdana mjera  prokuhavanja vode, nije došlo do bakteriološkog onečišćenja, što je potvrdio i rukovoditelj službe za kontrolu kvalitete vode, Mario Hrvatin (Prilog Mario Hrvatin). Načelnik Općine Raša, Josip Pino Knapić kazao je kako je Zavod za javno zdravstvo u petak obavio postupak deratizacije i dezinsekije (Prilog Pino Knapić)

Dino Škopac Demetlika Pino Knapić Marijo Hrvatin Vodovod d.o.o Vitomir Skandul prokuhavanje vode oborine vodoopskrba Labinština Brdo Kature