Pićanski vijećnici Dancima ne vjeruju

Pićanski vijećnici Dancima ne vjeruju

1.12.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Direktor Rockwoola Bartosz Stentoft rekao je da ekološka studija nije sporna • Vijećnici prihvatili zaključke novoosnovanog općinskog Odbora za zaštitu okoliša u kojima se inzistira na novoj ekološkoj studiji te poziva na odgovornost krivce za dolazak ovakve tvornice na njihovo područje.

 »Probna proizvodnja u našoj tvornici nije obustavljena zbog ekoloških problema, već zbog neusklađenosti obavljenih radova s postojećom građevinskom dozvolom, što ćemo otkloniti u najskorije vrijeme da bismo mogli opet početi s radom. Moram također reći da je u protekla dva tjedna u javnost došlo mnogo netočnih informacija o nama, ali naš je stav bio da ih se tijekom izborne kampanje ne demantira. Sada više za to nema nikakve zapreke.«
Rekao je to na prekjučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Bartosz Stentoft, direktor potpićanske tvornice Rockwool, koja je zbog čestih ekoloških incidenata tijekom probne proizvodnje digla na noge stanovništvo u njenom neposrednom okruženju. Obraćajući se vijećnicima izrazio je spremnost da više nego dosad upoznaje javnost sa zbivanjima u tvornici, posebno s naporima da se tijekom optimizacije proizvodnog ciklusa maksimalno zaštiti okoliš. Dosadašnja ispitivanja ispuštenih plinova pokazala su da nisu prijeđene dopuštene granice, naglasio je Stentoft. Objasnio je da je sporni zahvat na dimnjaku, zbog čega je nadležno ministarstvo prije tjedan dana do daljnjega prekinulo probnu proizvodnju, u skladu s najstrožim ekološkim standardima u Europskoj uniji, ali ne i s izdanom građevinskom dozvolom.
U više navrata niječući ekološku opasnost za ovaj kraj, Stentoft je rekao da sada poduzimaju mjere za kondenziranje pare u kupoli prije ispuštanja u atmosferu, čime bi se izbjegli negativni vizualni učinci i magla, dok se za glavni dimnjak traži tehničko rješenje. Spomenuo je da je za mjerenje ispuštenih plinova sklopljen ugovor s jednom ovlaštenom i nepristranom tvrtkom. Mjerenje će se uz pomoć kamiona obavljati na pet lokacija, i to po tjedan dana. Isključio je mogućnost revidiranja Studije za zaštitu okoliša, kao i izrade nove. Rekao je da su rezultati njihovih mjerenja pokazivali vrijednosti u skladu sa zakonom, no u prvih četiri do šest tjedana bilo je incidenata pa se zbog njih iznova ispričao lokalnom stanovništvu. Pritom je dao naslutiti da je do takvih stanja došlo i zbog propusta zaposlenika, naglasivši da se mnogo ulaže u njihovo stručno obrazovanje.
Načelnik Ivan Franković (IDS) rekao je da ne vjeruje u postojeću studiju, dok je nezavisni vijećnik Ivan Smilović, poznat kao veliki protivnik tvornice upitao direktora Rockwoola koliko bi stajao njen odlazak, ali nije dobio odgovor. Nije bilo ni preciznog odgovora o odlaganju tehnološke vode, kao ni o prekršajnoj prijavi zbog tog problema, uz Stentoftovo objašnjenje da nije korektno komentirati sudske postupke.
Među nezadovoljnicima je bio i nedavno smijenjeni načelnik Branko Ružić, dojučerašnji veliki zagovornik Rockwoola, rekavši da Pićan dobiva puno manje nego što se u početku obećavalo, posebno po pitanju zapošljavanja Pićanaca.
- Naših je ljudi u toj tvornici vrlo malo pa se priljev od poreza na dohodak u proračunu gotovo i ne osjeća, dok istodobno labinski proračun od Rockwoola iz te stavke mjesečno dobiva stotinjak tisuća kuna, rekao je Ružić. Po njemu, Pićan ima najmanje koristi od poslovnih aktivnosti tijekom izgradnje i rada tvornice.
Nakon odlaska predstavnika Rockwoola prihvaćen je zapisnik sa sjednice novoosnovanog općinskog Odbora za zaštitu okoliša, na čelu kojeg je Bosiljka Bilić, a koji se najvećim dijelom odnosi na novonastalo stanje u općini nakon dolaska te tvornice. Jedan od glavnih zaključaka je zahtjev upućen nadležnim državnim institucijama da se zabrani i probni rad prije izrade nove ekološke studije, zbog niza propusta. Također, traži se odgovornost tvornice za zagađenja tijekom probnog rada, ali i svih drugih subjekata, uključujući i one u Općini Pićan, zbog propusta i krivih poteza prije početka gradnje.
Vijećnici su prihvatili i prijedlog da se spriječi gradnja asfaltne baze u poduzetničkoj zoni, koja se mora okrenuti ekološki i proizvodno prihvatljivim programima. Izglasali su i izmjenu odluke o komunalnoj naknadi, kojom će prihod od Rockwoola biti oko dva milijuna kuna godišnje, što bi u ovom trenutku bila i najveća materijalna korist od te tvornice.

 

Načelnik bez plaće, zamjenik dao ostavku

Zanimljivo je da većina vijećnika nije bila za profesionalizaciju načelničkog posla. Ivan Franković je rekao da je za njegova kratka mandata osjetno smanjen općinski dug i da se sve opsežnije aktivnosti više ne mogu obavljati volonterski. Njegovi su neistomišljenici uputili zamjerke da poglavarstvo radi malo i slabo, a izgleda da je prevagnulo mišljenje Ivana Smilovića, koji je rekao da ne vjeruje u stabilnost sadašnje koalicije pa bi bio grijeh da se u dogledno vrijeme isplaćuje još jedan bivši načelnik!


Na poremećene odnose među partnerima u vlasti na kraju sjednice je ukazao i potez zamjenika načelnika Bernarda Benazića, koji je zbog, kako je rekao, nepostojanja komunikacije s načelnikom podnio ostavku i vratio se u vijećničke klupe.

pićanski vjećnici odluke Danci rockwool načelnik zamjenik Ivan Smilović Bartosz Stentoft Rockwool