Pićanci protiv prljave industrije - otkupiti će zemljište Učka asfalta

Pićanci protiv prljave industrije - otkupiti će zemljište Učka asfalta

29.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Općina će poduzeću Učka asfalt ponuditi otkup njegovog zemljišta u industrijskoj zoni Pićan jug po nabavnoj cijeni ne bi li otklonila mogućnost izgradnje asfaltne baze i spriječila dolazak nekog drugog potencijalnog onečišćivača, odlučili su pićanski vijećnici na posljednjoj sjednici.

Time su odbijene tri opcije za rješavanje problema koje je Učka asfalt nudio, a to su: nastavak gradnje, gradnja na zamjenskom zemljištu ili izgradnja pristupne ceste da bi zemljište moglo biti prodano drugom investitoru. Odluka vijeća podrazumijeva da Općina nema nikakvih obveza prema Učka asfaltu, ali vijećnici su bili oprezni pa su izglasali da se od te tvrtke zatraži sva dokumentacija vezana uz planiranu asfaltnu bazu. Ako se pokaže da je Pićan obvezan izgraditi pristupnu cestu ili je preuzeo neku drugu obvezu, predsjednik vijeća Silvan Juran (IDS) kaže da će ponovno zatražiti raspravu o zemljištu.

Radi se o 16 tisuća četvornih metara koje je Učka asfalt kupio od građana po cijeni od, neslužbeno doznajemo, pet eura, što znači da bi Općina za taj teren izdvojila 80 tisuća eura. Te bi parcele zatim ponudila za izgradnju ekološki prihvatljivih pogona ili skladišta, odnosno rukovodila bi se načelom koje je vijećnik Virđilio Karlić (IDS) sažeo u "Dimnjak - ne, bez dimnjaka - zeleno svjetlo". Ova tema potaknula je raspravu o tome kako se ubuduće zaštititi od prljave industrije. Oporbeni vijećnik i nositelj liste Branko Ružić smatra da garanciju pruža jedino detaljni plan uređenja budući da definira namjenu prostora, ali ostali vijećnici smatraju da se od toga treba osigurati već u prostornom planu, odnosno da treba odbaciti postojeći i pokrenuti izradu novog, što je za 2010. najavio i načelnik Ivan Franković (IDS).

Kao prirodni nastavak ove točke dnevnog reda došla je ona rezervirana za raspravu o Rockwoolovoj tvornici kamene vune. Kao predsjednik Odbora za probleme s Rockwoolom, Karlić je pročitao izvješće o njegovom radu te se uz to založio da analizi budu podvrgnuti i briketi koji služe kao gorivo u tvornici. Juran je vijećnike informirao o dopisima koji su poslani Vladi, Ministarstvu gospodarstva i Istarskoj županiji, a kojima se traži njihovo hitno djelovanje radi zaustavljanja navodnog onečišćenja. Načelnik je pak rekao da će sljedeće godine Općina postaviti dvije stanice za mjerenje kakvoće zraka.

Nositeljica nezavisne liste Kristina Đurović iznijela je zanimljivu zamisao da se svi predsjednički kandidati pozovu u Pićan i upitaju kako bi oni riješili problem Rockwoola. Sjednicu je zbog ove teme pratilo desetak građana, koji su na trenutke emotivno reagirali, pa je predsjednik vijeća red morao uvoditi čvršćim nastupima. (R. SELAN)

 

učka asfalt d.o.o pićan ekologija asfaltna baza rockwool prljava industrija industrija gospodarstvo silvan juran branko ružić kristina đurović