PIĆANCI PONOVNO NEGODUJU ZBOG DIMA KOJI POVEZUJU S ROCKWOOLOM

18.10.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Ako je ovo normalan rad, onda smo gotovi.

Zbog nedavnih događaja sa zagađenjem dimom u Pićnu, što se povezuje s Rcokwoolom, uputili smo upit Ministarstvu zaštite okoliša u kojem tražimo nalaze inspekcije, ukoliko je izlazila na teren. Zanimalo nas je i je li bilo kršenja zakona, odnosno što je i u kojim količinama ispušteno.
Jučer je u Potpićnu ponovno »vladao« dim, potužio nam se Denis Floričić iz naselja Bugarini. Po njegovim riječima, oko njegovog doma se zrak raščisti jedino kad zapuše bura, no tada dim završi u obližnjim Zajcima, a kad zapuše jugo u Tupljaku.
- Nije to nikakav izolirani incident, to se konstantno osjeća. Ako je ovo normalan rad, kao što izjavljuju u Rockwoolu, onda smo gotovi, kazao nam je Floričić i dodao da je obavijestio i Centar 112.
Početkom tjedna otvoreno pismo Rockwoolu je poslala i Zelena Istra, zatraživši od njega da poduzme i ono na što ga zakon ne obvezuje - a to je postavljanje stanice koja bi mjerila sve parametre ispuštene u zrak. Sadašnja, u Sv. Katarini, naime, mjeri samo sumpor dioksid, dušikove okside, lebdeće čestice i ozon. Zelena Istra ističe da bi trebalo pratiti i ugljične okside, fenole, fluorovodik te druge spojeve. Predlaže i dobrovoljno pristupanje europskom standardu upravljanja zaštitom okoliša, čije temelje uvodi i novi hrvatski zakon o zaštiti okoliša iz rujna ove godine.
Rockwool je, neslužbeno doznajemo, sastanak s mještanima najavio za kraj drugog tjedna.

ekologija negodovanje okoliš Pićan prosvjed Rockwool zagađenje zdravlje