Pićan: Ugovor s D. Smoković sporan za oporbu

Pićan: Ugovor s D. Smoković sporan za oporbu

5.6.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Pićansko Vijeće je, s izuzetkom njegovog predsjednika Silvana Jurana, na sjednici održanoj 31. svibnja ostalo iznenađeno kada je načelnik Ivan Franković kazao da je na ugovor o djelu za svoju savjetnicu na području ekologije i turizma zaposlio Davorku Smoković, bivšu državnu odvjetnicu nepravomoćno osuđenu na devet mjeseci zatvora i pet godina zabrane rada u struci zbog sudjelovanja u korupcijskoj aferi "Ipsilon", u kojoj se našla s još sedmero državnih službenika optuženih da su glavnooptuženome Draženu Golemoviću pružali usluge iz svog profesionalnog kruga u zamjenu za materijalnu korist.

Frankovićeva informacija dana je kao potvrda na upit Božene Sučić Juričić, oporbene vijećnice iz Akcije mladih, o istinitosti glasine koja kruži općinom. Nametnula su se pitanja ima li pravo načelnik zapošljavati bez natječaja, je li smio zaposliti osuđivanu osobu i je li Smoković stručna u pitanjima ekologije i turizma.

Ugovor o "pružanju ostalih intelektualnih usluga - područje zaštite okoliša i turizma" potpisan je za razdoblje od 26. travnja do 31. svibnja na iznos od pet tisuća kuna neto. Franković i Juran u tome ne vide ništa sporno jer se ne radi o zapošljavanju, niti o pružanju pravnih usluga, a k tome ni presuda Davorki Smoković nije pravomoćna.

- Kao načelnik imam pravo na potpisivanje ugovora o djelu. Nisam stručan za ekologiju i turizam i trebali su mi savjeti. Neki će reći da nije stručna ni gospođa Smoković, ali ja mislim drugačije, kaže Franković, koji nije htio navesti konkretne primjere savjeta koje je dobio.

Pravnici su na njegovoj strani i obično će napomenuti da ugovor o djelu ne valja miješati sa zapošljavanjem jer se sklapa po Zakonu o obaveznim odnosima, a ne po Zakonu o radu. Načelnik ima ovlast da ih sklapa po vlastitom nahođenju, ali uz uvjet da za to postoje sredstva predviđena u proračunu, a vjerojatno ne postoji proračun bez stavke intelektualnih usluga. Oporba ističe moralnu stranu ovog slučaja i misli drukčije. (Piše Robi SELAN)

silvan juran ivan franković davorka smoković pićan ugovor o djelu načelnik