PIĆAN | Pulski studenti kulture i turizma o interpretacijskom centru: "FUŽI POLI GRDE ŠTRIGE" U KONOBI HOTE TU

PIĆAN | Pulski studenti kulture i turizma o interpretacijskom centru: "FUŽI POLI GRDE ŠTRIGE" U KONOBI HOTE TU

14.6.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Među studentskim projektnim idejama bila je i inovativna suvenirnica, radionica izrade nakita i autentičnih suvenira, a čula se i ideja o zaposlenicima maskiranima u likove iz bajki koji bacaju "štrigarije" na posjetitelje interpretacijskog centra.

U sklopu terenske nastave, studenti treće godine studija Kultura i turizam na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, posjetili su Pićan gdje im je predstavljen projekt "Živa coprnija - Živa štrigarija". U ovom Interreg projektu Slovenije i Hrvatske Općina Pićan jedan je od partnera, a cilj je aktivno njegovanje bajoslovne baštine Pohorja i Istre razvojem inovativnih kulturno-turističkih proizvoda. Konkretno, to su ruta Putovima žive štrigarije Pohorja i Istre, slikovnica „Priče Pohorja i Istre“, digitalni vodič, Festival Štrigarija uživo te autohtoni suveniri „Živa štrigarija za uspomenu“.

Digitalizacija kulture

Projekt su predstavili doc. dr. sc. Mladen Rajko i Elis Baćac iz Općine Pićan, a potom su studenti u stručno osmišljenoj i vođenoj radionici timski razvijali inovativne prijedloge vizualnog izgleda budućeg bajoslovnog interpretacijskog centra u Pićnu i njegovog dislociranog ugostiteljskog dijela. Morali su, među ostalim, osmisliti slogan interpretacijskog centra, identificirati potencijalne interesne dionike, razviti načine promocije interpretacijskog centra i odgovarajuće marketinške aktivnosti s naglaskom na turistifikaciju kulture i osvješćivanje lokalne sredine o važnosti nematerijalne kulture, te predložiti funkcionalnost i sadržajnost prostora.

Studentske projektne ideje većinom su se temeljile na informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji u interpretaciji kulturne baštine, kroz virtualnu stvarnost, edukativne prezentacijske tabele i QR kodove, audio-vizualne stanice, photoboot te druge projekte digitalizacije kulture u Pićnu. Bilo je tu i istarskih bajki, primjene storytellinga s hologramima, projekt inovativne suvenirnice, radionice izrade nakita i autentičnih suvenira, a čula se i ideja o zaposlenicima maskiranima u likove iz bajki koji bacaju "štrigarije" na posjetitelje interpretacijskog centra.

- Kreativno promišljanje i generiranje novih ideja u kulturnom turizmu vrlo je poticajno za nas studente. Tijekom preddiplomskog studija, a kasnije i na diplomskoj razini studija Kultura i turizam vrlo smo često angažirani u ovakvim aktivnostima. Terenska nastava izvodi se na gotovo svakom kolegiju, radimo u timovima i na projektima. To nas motivira, čini nastavni proces zanimljivijim, kaže studentica Hermina Maras Benassi.

Izabrana je i najbolja ideja – autori su Mihael Stojanović, Mateja Janović, Maksimilijan Kadum i Leonarda Banović koji su predložili zanimljive nazive za autohtona jela poput "Fuži poli grde štrige" te naziv ugostiteljskog objekta Hote tu. Studenti su prošli i kratki tečaj pićanskog govora.

Autentična priča

- Iz socio-kulturne perspektive održivog razvoja turizma, na ruralni turizam možemo gledati kao na jedan oblik promocije ruralnih sredina i "vraćanja života u ruralne krajeve", gdje turizam i kultura postaju transformatori ruralnog razvoja. Implementacijom nematerijalne kulture u turističku ponudu središnje Istre naglašava se i ekonomski značaj kulturne baštine, pored njena autentična, društvena, znanstvena i edukativna značaja, kaže dekanica fakulteta Tea Golja.

Po njezinim riječima jedinstveni resursi određenog mjesta imaju zato dvostruku i snažnu vrijednost pokretanja razvoja - pridonose stvaranju posebnog doživljaja turista, a temelj turističkog doživljaja počiva na edukativnoj, povijesnoj i autentičnoj priči što čini razlikovnu komponentu u stvaranju imidža turističke destinacije, zatim njezina pozicioniranja i osiguravanja atraktivnosti, navodi dekanica Golja.

kultura općina pićan terenska nastava elis baćac mladen rajko pićan tea golja