Pićan: Prosvjed i protiv Rockwoola i za potporu Zagrepčanima u Varšavskoj

Pićan: Prosvjed i protiv Rockwoola i za potporu Zagrepčanima u Varšavskoj

18.5.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Večeras je stotinjak prosvjednika, nešto prije 21 sat, ponovo blokiralo tvornicu Rockwool u Pićnu. Kako saznajemo od Sanje Frankola iz eko udruge Naša zemlja mještani u neposrednom susjedstvu tvornice večeras su se odlučili još jednom dići na noge, nakon što se iz tvornice tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana pićanskom dolinom širio nesnosan dim i smrad. U nekoliko je navrata, kaže, pozvana i policija jer ''''mještani više ne vjeruju raznim inspekcijama''''.

– Unatoč svim našim zahtjevima da državne institucije konačno počnu raditi svoj posao i provoditi zakone koji će tvornicu Rockwool maknuti iz Pićna ništa nije učinjeno. Stoga su mještani opet odlučili uzeti stvar u svoje ruke, a ujedno i pružiti potporu građanima Zagreba koji se hrabro bore za očuvanje identiteta Vrašavske ulice, kazao nam je Patrik Juričić iz eko udruge Pineta, koji je među okupljenim prosvjednicima ispred tvornice Rockwool. Juričić je, pak, kako kaže, zbog dima, koji se posljednja dva dana širi dolinom, završio na Hitnoj pomoći zbog dišnih problema.

Nedugo nakon što su se prosvjednici okupili ispred tvornice stigla je i policija koja za sada samo nadzire prosvjed koji bi, prema najavama, mogao potrajati do dugo u noć.

 

Javlja iPress

 

 

Službeno priopćenje:

Kamionima blokiran prilaz tvornici Rockwool

Večeras, oko 20 sati, više od stotinu stanovnika Pićna, Kršana i okolice, blokiralo je pješački prijelaz ispred tvornice kamene vune Rockwool. Ljudi su još uvijek ispred tvornice i trenutno su u fazi pregovora s načelnikom policijske postaje Labin Elvisom Zahtila koji ih zajedno s ostalim policijskim djelatnicima pokušava uvjeriti da puste kamione u tvornicu. Međutim, nezadovoljni mještani, odlučni su u zadržavanju kamiona i traženju prestanka rada tvornice. Jedan kamion koji je pokušao napustiti područje tvornice Rockwool, vratio se, dok su se dva kamiona koja čekaju na ulazak malo povukla prema glavnoj prometnici.

Mještani su se i ovoga puta okupili spontano, radi vrlo teške situacije koju svi proživljavamo protekla dva dana. Pićanština, cijela dolina i okolica već je dva dana u dimu i smradu, smrdi slično kao po spaljenim gumama, a dim je raznolike boje. Naši sumještani su jučer osim liječničke pomoći radi dišnih problema zatražili i pomoć policije koja je pritom izlazila na teren radi utvrđivanja činjeničnog stanja. Večeras pak svi zajedno poručujemo: „Nećemo se predati dok se tvornica ne odseli iz doline pićanskoga luga".

Sutra je na prekršajnom sudu u Labinu zakazana rasprava i još jedno, treće u nizu ročište za petoricu sumještana koji se terete za remećenje javnog reda i mira te neprijavljivanjea prosvjeda. Sutra će biti ispitano i nekoliko svjedoka, a među njima bi trebao biti i bivši načelnik PU Istarske Loris Kozlevac, Munevera Deliomerović te glasnogovornica tvornice Rockwool Anđelka Toto Ormuž kao i sudionici obrane.

Na kraju, komentirati ćemo i donacije kamene vune tvornice Rockwool koje su ovih dana u tijeku. Rockwool „dobar susjed" je ovim potezom još jednom pokazao što misli o mještanima Pićanštine i Kršanštine, darujući nam škart kamenu vunu koju ne može prodati na tržištu. Pokušava nas kupiti drugorazrednom, oštećenom  i škart kamenom vunom, te nam usput odašilje i škart zrak, valjda kako ne bismo zaboravili kako ništa u životu nije besplatno.

Aktivisti udruge «Naša zemlja»

 

Foto: arhiva iPRESSA

 

 

prosvjed udruga naša zemlja pićan patrik juričić ekologija rockwool varšavska prosvjed potpore