Peticiju za referendum o NATO-u potpisalo 124.457 građana

Peticiju za referendum o NATO-u potpisalo 124.457 građana

15.4.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Odbor za referendum o NATO-u izvijestio je danas da nije prikupljen dovoljan broj potpisa na temelju kojih bi Hrvatski sabor morao raspisati referendum o ulasku Hrvatske u NATO savez, odnosno u petnaest dana prikupljeno je 124.457 potpisa građana od potrebnih 450.000.

Unatoč tome akciju smatraju uspješnom, odaziv građana jako velikim te će Hrvatskom saboru uputiti zahtjev da se referendum svejedno raspiše.

"Zahtjev za referendum, prema nepotpunim podatcima, potpisalo je 124.457 hrvatskih građana s pravom glasa", rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik Odbora za referendum Aleksandar Hatzivelkos.

Najavio je da će Odbor za referendum od Sabora zatražiti da raspiše referendum o ulasku Hrvatske u NATO, jer smatraju da je broj od 124.457 prikupljenih potpisa značajan i respektabilan.

Također će od Hrvatskog sabora zatražiti izmjenu Zakona o referendumu, jer je, kako navode, pretjerano zahtjevan i nije u skladu s praksom demokratskih država pa će tražiti da se broj traženih potpisa propiše na 2,5 posto ukupnog broja birača, a rok za prikupljanje potpisa bude 30 dana.

Traže i da se iz tog Zakona ukloni obveza prikupljanja matičnog broja građana i da se zamijeni brojem osobne iskaznice ili putovnice.

Najavljeno je da će od Sabora zatražiti i pokretanje procedure za utvrđivanje točnog broja birača u biračkom popisu Republike Hrvatske.

Traže i da se iz tog Zakona ukloni obveza prikupljanja matičnog broja građana i da se zamijeni brojem osobne iskaznice ili putovnice. Najavljeno je da će od Sabora zatražiti i pokretanje procedure za utvrđivanje točnog broja birača u biračkom popisu Republike Hrvatske.

Hatzivelkos je rekao da su ponosni što su uz donacije od samo 23.000 kuna uspjeli organizirati 138 potpisnih mjesta u 84 grada, uključujući i šest stranih država. Istaknuo je da je njihova glavna snaga bio entuzijazam 600 volontera i da je kampanja za prikupljanje potpisa koštala čak 100 puta manje od predizborne kampanje.

U akciji je sudjelovalo više od 60 raznih udruga, od ljevice do desnice. Najviše potpisa prikupljeno je u Zagrebu - oko 55.000 potpisa, u Rijeci oko 15.000, u Splitu oko 11.000 te u Osijeku 6500 potpisa. Potpisi se praktično nisu prikupljali u Lici, Zagori i Bosni jer nismo uspjeli dobiti suradnju udruga, rekao je Hatzivelkos. Prilikom prikupljanja potpisa volonteri su, tvrdi Hatzivelkos, dobivali pozive ljudi koji su se predstavljali kao djelatnici policijskih uprava i ispitivali ih o njihovim aktivnostima. Na upit novinara jesu li to prijavili policiji rekao je da službeno nisu i najavio da će to učiniti.

 

Foto: transparent izvješen na Kino Labin

NATO referendum vojne vježbe razlozi volonteri peticija potpisi pristup