Pet godina nakon izgradnje vodovoda - voda konačno u Plominskom zagorju

Pet godina nakon izgradnje vodovoda - voda konačno u Plominskom zagorju

23.3.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Mještani Baći i Stipani, zaseoka Plominskog zagorja, ovih će dana napokon - nakon gotovo pet godina otkako je izgrađen 10-kilometarski magistralni cjevovod od Plomina do trajektne luke Brestova - dobiti vodu u svojim špinama!

Glavni je vod, naime, nedavno potegnut i u ta sela, a trenutno se isti posao obavlja na obližnjoj dionici Paroni - Donadići, koja bi trebala biti zgotovljena do Uskrsa. Te radove, vrijedne 400 tisuća kuna, financira Općina Kršan, a nositelj projekta je labinski Vodovod.

Domaćinstva, koja su se dosad snabdijevala iz šterni uz pomoć hidrofora, dužna su platiti ostalo: iskop i asfaltiranje ogranka do kuća, troškove priključka Vodovodu te naknadu za priključak Općini. Potonja daća iznosi 25 kuna po metru četvornom bruto površine nekretnine, a domaćinstvima je odobreno plaćanje u šest rata. Po podmirenju prve, Vodovod je u roku od 20 dana dužan pustiti vodu.

Kršanski načelnik Valdi Runko, za čijeg je mandata magistralni vodovod onomad izgrađen, najavio je da će Općinsko vijeće na ovotjednoj sjednici odlučivati o njegovu prenošenju u vlasništvo labinskog Vodovoda. Time će biti ispunjeni uvjeti da Vodovod domaćinstvima osigura opskrbu kvalitetnom vodom. Lani je Općinu dosta koštalo održavanje sustava higijensko-tehnički ispravnim, a sada će te troškove snositi Vodovod.

Ljetos su se, naime, vodom snabdijevali uglavnom brodovi u Brestovi, a neznatno domaćinstva putem hidranata. Otkako su, međutim, izvan sezone trajekti rjeđe pristajali, cjevovod je zatvoren, a s obzirom na to da nema potrošača te cijevi, objašnjavali su nadležni, nije rentabilno održavati ga.

Kad će ostala sela u Plominskom zagorju dobiti tekuću vodu još se ne zna. (I. RADIĆ )

 

plominsko zagorje plomin vodovod voda vodoopskrba luka brestova brestova paroni donadići baći stipani