Perojekt "Ki spi ribi ne ji" labinske Srednje škole uvršten u kalendar "XIIxII 2019 Istra zavičaj/Terra natia/Homeland"

Perojekt "Ki spi ribi ne ji" labinske Srednje škole uvršten u kalendar "XIIxII 2019 Istra zavičaj/Terra natia/Homeland"

8.12.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U Domu "Josip Daus" u Cerovlju predstavljen je kalendar "XIIxII 2019 Istra zavičaj/Terra natia/Homeland" i CD s istarskom tradicijskom glazbom. Na stranicama ovog kalendara predstavljeni su projekti istarskih srednjoškolaca koji su baštinu Istre sustavno promislili i istražili, te ostavili važan trag za budućnost, rekla je Bojana Ćustić Juraga, izbornica likovnog dijela ovog projekta. Radi se, dodala je, o sadržajnim istraživačkim projektima u kojima su baština i tradicija, kultura i povijest Istre, vješto, pametno i promišljeno predstavljeni na suvremen i zanimljiv način.

Carevo novo ruho

Tako su na stranicama kalendara predstavljeni projekti "Carevo novo ruho" Gimnazije Pula pod mentorstvom prof. Ivane Burić, "Rošćina i Humšćina" Srednje škole Buzet pod mentorstvom prof. Dubravke Lukšić, kao i "KI spi ribi ne ji" Srednje škole Mate Blažine Labin (prof. Dijana Moškardin). Predstavljen je i projekt Ekonomske škole Pula "U potrazi za istarskim grafitima" (prof. Igor Šaponja). Škola za odgoj i obrazovanje Pula pod mentorstvom prof. Gordane Bošnjak predstavljena je projektom "Istarski kolori", a Pazinski kolegij - klasična gimnazija projektom "Duh zavičaja - Nadnaravna Istra", (prof. Sanje Depikolozvane). Uz njih predstavljeni su i projekti: Srednje škole Mate Balote Poreč "Od Nazarija Saura do Josipa Broz Tita - povijest promjene nazivlja porečkih ulica", pod mentorstvom prof. Andre Dekovića, Medicinske škole Pula "Primjena ljekovitog bilja Istre u medicini", pod vodstvom prof. Gordane Rocek Čerina, Industrijsko-obrtničke škole Pula "Izrada suvenira mini kažuna" (prof. Milvana Stanković), Turističko-ugostiteljske škole Poreč "Amor de pescador, (prof. Silvana Vlačić), Srednje škole Vladimira Gortana Buje "Idemo na ples! - Andemo balar" - zabava mladih na Bujštini 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, (prof. Tarita Štokovac) i Strukovne škole Pula "Sto godina od završetka Prvog svjetskog rata u Istri (1918.-2018.)" (prof. Igor Šaponja).

Poligon znanja

Ideja za ovaj projekt začeta je na Drugom festivalu zavičajne nastave Istarske županije u Labinu, a između 19 zanimljivih i inovativnih učeničkih radova trebalo ih je izabrati 12.

- Odmah u početku bilo mi je žao što godina nema 19 mjeseci jer bila bih najsretnija da su svi mogli ući u projekt, rekla je Ćustić Juraga, dodajući da radovi ukazuju da su škole na satima zavičajne nastave u Istri pravi poligon znanja, otvorena i moderna institucija koja u budućnost gleda baštineći i proširujući znanja o prošlosti i tradiciji svoga kraja. Nastavnici u njoj žive svoj plemeniti poziv, a o tomu svjedoče ovi uspješni projekti.

Noel Šuran, izbornik glazbenog dijela projekta predstavljenog na CD-u nastojao je okupiti razne škole istarskog glazbenog izričaja. Nekada se tradicija prenosila "s koljena na koljeno", a sada su tu drugi načini, kazao je Šuran uvjeren da će i izvođači snimljeni na CD-u na mlađe naraštaje prenijeti svoje znanje i kulturu.

Dožupanica Giuseppina Rajko čestitala je svim sudionicima. Pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica podsjetio je da je ovaj projekt pokrenut prije 12 godina, a zove se "XIIxII" jer se radi o 12 mjeseci gdje su predstavljena dva mlada autora - likovni umjetnik i glazbenik. Kalendar je otisnut u 500 primjeraka, realiziran je pri pulskoj Mari, 200 primjeraka je podijeljeno sudionicima, a ostali su namijenjeni kao dar Županije u zemlji i inozemstvu.

- Ideja projekta bila je motivirati mlade ljude da se bave svojim zavičajem. Identitet je višeslojan, a želimo da kroz taj identitet postanete pravi, pošteni i kreativni ljudi, naš posao je da vam u tomu pomognemo, poručio je Torbica. Zahvalama i čestitkama pridružio se i domaćin Emil Daus, načelnik Općine Cerovlje, radostan što je županija izabrala Cerovlje za predstavljanje ovog projekta. To je, kazao je, samo još jedan u nizu aktivnosti i projekata koje je ova Općina realizirala uz pomoć Istarske županije.

Originalni likovni radovi predani su Ketrin Miličević Mijošek, ravnateljici Muzeja suvremene umjetnosti Istre, koja će ih pohraniti u fundus muzeja. Nastupili su i Leonardo Rojnić, svjetski prvak na dijatonskoj harmonici i Mihael Glavaš na mihu. (Mirjan RIMANIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

projekt srednja škola labin zavičaj zavičajna nastava kalendar