Pacijenta iz Rijeke za Labin poslali kući vozilom bez medicinske sestre. Umro je putem

Pacijenta iz Rijeke za Labin poslali kući vozilom bez medicinske sestre. Umro je putem

23.1.2019. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

ZBOG nemara, loše organizacije ili štednje u zdravstvu došlo je do još jednog smrtnog slučaja, ovog puta u Istri. 72-godišnji Josip Glušić iz Labina, koji je bolovao od upale pluća i 11 dana se liječio u KBC-u Rijeka, jučer je otpušten na kućnu njegu, nakon što mu se zdravstveno stanje poboljšalo. Po njega je došlo sanitetsko vozilo Istarskih domova zdravlja koje ga je vozilo kući u Labin, a tijekom vožnje nesretni Glušić je -preminuo.

Istarski domovi zdravlja poslali su sanitet samo s vozačem, bez medicinske sestre, iako su po zakonu bili dužni poslati medicinsku sestru ili medicinskog tehničara. Vozač je prekasno shvatio da je pacijent po putu umro. Kad je primijetio da pacijent ne diše, vozač je pozvao Hitnu pomoć koja je došla u roku četiri minute i pola sata oživljavala 72-godišnjaka, no spasa mu nije bilo.

Prebacuju krivnju na KBC Rijeka

Kontaktirali smo Istarske domove zdravlja, iz kojih se pravdaju da iz KBC-a Rijeka nitko nije zatražio medicinsku sestru u pratnji tijekom prijevoza pacijenta u Labin.

"Pacijent Josip Glušić je dana 22. siječnja 2019. prevožen kolima sanitetskog prijevoza Istarskih domova zdravlja iz Rijeke kući u Labin te je u blizini Labina u 16:22 prestao disati nakon čega je vozač pozvao tim hitne medicinske pomoći i započeo postupak reanimacije. Nalog za prijevoz izdan je od Klinike za pulmologiju KBC Rijeka, a prilikom izdavanja naloga i prijavljivanja prijevoza nije zatražena pratnja medicinske sestre/tehničara", rekao je za Index dr. Davor Rimac, voditelj Ispostave Labin Istarskih domova zdravlja (IDZ).

Dodao je i kako je pozivanje tima hitne na intervenciju "uobičajena procedura kod svakog akutnog stanja koje ugrožava život pacijenta pa i onda kada se to dešava u kolima sanitetskog prijevoza".

Tražili smo odgovor i od KBC-a Rijeka.

"Pacijent je 11 dana bio hospitaliziran u našoj ustanovi radi simptoma gripe i upale pluća. Tijekom liječenja poduzete su sve dijagnostičke i terapeutske procedure na osnovi važećih standarda i kliničkih smjernica. S obzirom na početno zdravstveno stanje, bolesnik je u trenutku otpusta po svim kontroliranim parametrima bio poboljšanog zdravstvenog stanja. U nalogu za sanitetski prijevoz navedena je potreba prijevoza ležećeg pacijenta", stoji u odgovoru KBC-a Rijeka za Index.

Prekršili Pravilnik i pacijent je umro

A kad se naruči potreba prijevoza pacijenta sanitetskim prijevozom, onda se podrazumijeva da u sanitetskom vozilu obavezno bude medicinska sestra ili medicinski tehničar u pratnji, u slučaju da se pacijentu stanje pogorša, da isti mogu odmah pristupiti postupku reanimacije i na licu mjesta mu pruže prvu pomoć.

U Pravilniku o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja djelatnosti sanitetskog prijevoza, članku 4. stoji da djelatnost sanitetskog prijevoza obavlja tim koji čine: 1 medicinska sestra/medicinski tehničar i 2 vozača (2 sanitetska vozila).

Također se navodi da članovi tima iz stavka 1. ovog članka (medicinska sestra/tehničar) moraju biti osposobljeni za korištenje medicinsko-tehničke opreme vozila, osnovnih postupaka za održavanje života i nadzora bolesnika tijekom prijevoza.

A sanitetsko vozilo koje je poslano po Josipa Glušića to nije imalo i tako mu se nije spasio život.

Vozač saniteta zvao Hitnu u pomoć

Naime, vozač je, nakon što je primjetio da pacijent ne diše, pozvao hitnu koja je došla u roku četiri minute. Punih 30 minuta su ga oživljavali, no bezuspješno.

U Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije Indexu su potvrdili da su 22. siječnja 2019. u 16:23 zaprimili poziv u prijavno-dojavnu jedinicu Zavoda za hitnu medicinu istarske županije.

"Poziv je upućen od medicinske sestre iz saniteta Istarskih domova zdravlja (sanitet Labin) u kojem traži intervenciju tima HMS, jer joj je vozač saniteta IDZ-a uputio poziv da u sanitetskom vozilu prevozi osobu za koju misli da ne diše, a otpuštena je iz bolnice. Prijavno dojavna jedinica Zavoda za hitnu medicinu preusmjerila je zbog stupnja hitnoće najbliži slobodan tim HMS prema mjestu događaja gdje su stigli u 16:27", rekli su za Index u Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije.

Navode kako je po dolasku tim hitne zatekao vozača saniteta uz pacijenta te da je liječnik iz tima HMS-a odmah po dolasku i utvrđivanju kardiorespiratornog zastoja započeo napredne mjere reanimacije sa svojim timom.

"Unatoč svim poduzetim mjerama tijekom 30 minuta nije dolazilo do povrata spontane cirkulacije te je reanimacija završena u 16:57. Za sve ostale informacije molimo da kontaktirate Istarske domove zdravlja koji organiziraju sanitetski prijevoz u županiji", odgovorili su nam u Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije.

Martina Pauček Šljivak, autor

Hitna pomoć istarski domovi zdravlja smrt josip bušić davor rimac sanirat zdravstvo propust