Oživio stari trg u Labinu

Oživio stari trg u Labinu

15.7.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Premda se mogu naći ozbiljne primjedbe na izgled postavljene terase na trgu unutar starogradske jezgre Labina, dva njena osnovna cilja su postignuta – turisti se, njenim postavljanjem duže zadržavaju upravo unutar drevnog grada, a mladi vlasnici pizzerije imaju veći promet, pa vrlo vjerojatno neće odustati od posla, što se dosad redovito događalo u tom dijelu starog grada. Do izgradnje glavnog trga Labina izvan njegovih zidina taj je trg bio središte grada s dobro sačuvanom venecijanskom arhitekturom, a između ostalog u njegovom su krugu nekadašnje sjedište podeštata, lijepo gradsko kazalište i zdanja nekadašnje plemenitaške obitelji Scampicchio.

Postavljena terasa, u kojoj se uglavnom poslužuju pizze, donijela je trgu živost, ali još je daleko od zaključka da drevni Labin svojim sadržajima i uređenošću podsjeća na neke druge gradove u Istri, koji su stalna meta turista, premda je more od njih mnogo udaljenije od Rapca. Na tom istom trgu u kazališnoj se dvorani tijekom ljeta ništa ne događa, dva od četiri poslovna prostora su zatvorena, od kojih je jedan u gradskom posjedu, kao uostalom i bar Sipe, koji se naslanja na Stari trg, kojem bi bolje pristajalo ime Kazališni trg. Ni radno vrijeme Narodnog muzeja ne pridonosi dolasku turista, jer tek od početka srpnja muzej radi pet sati dnevno, dok su vrata Memorijalne zbirke Matije Vlačića Ilirika u njegovoj rodnoj kući, koja bi osmišljenim programom gradske uprave trebala biti središnje mjesto obilaska mnogobrojnih turista i domaćih školskih ekskurzija, otvorena samo prije podne.

 

I to od početka ovog mjeseca, dok su ranije bila zatvorena. Sramotno za grad čiji čelnici stalno ponavljaju, ne znaju možda što i govore, da je stari grad mjesto kulture, a njihov veliki um iz 16. stoljeća, njihov ponos. Međutim, dijelu građana više smetaju neki “feleri” terase, koja je donijela živost, nego kontinuirana nemoć, nespremnost, a vjerojatno i neznanje gradske vlasti da zaustavi odumiranje grada čijoj se arhitekturi iskreno dive mnogi turisti, čudeći se istodobno mrtvilu na ulicama i trgovima.

Marijan Milevoj 

gornji grad turizam sezona Labin