Ovo morate znati ako želite glasati, a niste u svom prebivalištu

Ovo morate znati ako želite glasati, a niste u svom prebivalištu

16.12.2014. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Birači na predsjedničkim izborima mogu glasati u mjestu svog prebivališta, a kada to žele izvan tog mjesta ili u inozemstvu, trebaju se registrirati u uredima državne uprave. Ministarstvo uprave prošloga je tjedna objavilo da postoje dviju skupine registracije birača: birači s mjestom prebivališta u Hrvatskoj i birači u inozemstv.

 

Ovisno o različitim situacijama, zahtjevi za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta mogu se podnijeti do srijede, 17. prosinca 2014. To je 11 dana prije datuma održavanja predsjedničkih izbora koji je određen za nedjelju, 28. prosinca ove godine.

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati izvan mjesta svog prebivališta, imaju tri mogućnosti: a) ako žele glasati u Republici Hrvatskoj, mogu tražiti privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, za mjesto gdje će se zateći na dan izbora, a taj zahtjev mogu podnijeti bilo kojem nadležnom uredu državne uprave; b) ako žele glasati u inozemstvu, trebaju tražiti prethodnu registraciju u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske ili nadležnom uredu u Hrvatskoj;  c) ako nisu sigurni gdje će boraviti na dan održavanja izbora, mogu od nadležnog ureda u kojem su upisani u registar birača zatražiti potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta i onda mogu glasati na bilo kojem mjestu u tuzemstvu ili inozemstvu.

Drugo, birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati, u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju proći proceduru koja se zove ''aktivna registracija''. Zahtjev za aktivnu registraciju podnosi se u: a) najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu ili b) nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj.

Moguće je da će se izbori održati u dva kruga pa za drugi krug birači mogu kod podnošenja zahtjeva odlučiti odnosi li se zahtjev i za drugi krug glasovanja. 

 

 

glasanje predsjednik rh izbori predsjednik