Ovaj vikend počinje Festival samoniklog bilja u Kršanu

Ovaj vikend počinje Festival samoniklog bilja u Kršanu

23.4.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Festival samoniklog bilja, koji se ove godine održava po prvi puta, zamišljen je kao uvod u širu gastro-turističku priču kojoj je cilj valorizacija ugostiteljske ponude na području Općine Kršan. Na području Općine Kršan nema značajnijih proizvođača vina, maslinova ulja, značajnijih kapaciteta u ruralnom turizmu, ali ima vrsnih ugostitelja koji u svojoj ponudi nude sezonske specijalitete među kojima treba izdvojiti šparuge,ali i ostalo samoniklo jestivo bilje.

U današnje doba kada je masovno proizvedena hrana dostupna gotovo u svakoj trgovini, znanje o kulinarskoj upotrebi jestivog samoniklog bilja, njegovoj hranjivoj vrijednosti i ljekovitim svojstvima, jednostavno je potonulo u zaborav pa je ovogodišnja orijentacija Festivala, uz 20-tak izlagača koji se bave proizvodnjom i prodajom različitih pripravaka od ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja, usmjerena na organiziranje predavanja, radionica i okruglog stola kako bi se posjetitelje upoznalo s namjenom i načinom upotrebe samoniklih biljaka u gastronomiji i u fitoterapiji i o mogućnostima uzgoja na gospodarstvima u smislu poticanje tzv. „zelenog poduzetništva“.

Festival samoniklog bilja dio je promidžbene aktivnosti projekta „Samoniklo bilje u turističko-ugostiteljskoj ponudi“ u kojim se u destinaciju mogu privući posjetitelji na izletničke ture, posebno jer se animiraju u predsezoni, a time dati povod za otkrivanje ostalih sadržaja ovog kraja i na dolaske i u ostalim razdobljima godine. Cilj nam je da Festival postane jedan od značajnih promotora kako turističke tako i gastronomske ponude Kršanšćine, Istre pa čak i Mediterana, te referentni Festival samoniklog bilja u Hrvatskoj.

Namjera nam je da se destinacija brendira u smislu gastronomske ponude, branja i uzgoja samoniklog bilja, te otvaranju prodavaonica i kušaonica gdje će turisti moći degustirati i kupiti proizvode kao što su domaće rakije i likeri s ljekovitim biljem, čajevi, med, eterična ulja...

Festival se održava u okviru manifestacije Jurjevsko povećenja proljeća. Manifestaciju prate još dva događaja,

u petak, 23.travnja, u Plominu čiji je zaštitnik župe Sv. Juraj, slavit će se Sv. Misa u 18 sati, a misno će slavlje predvodit don Jozo Čirko, domikanac iz Splita uz sudjelovanje vokalno instrumentalnog sastava “Dominik“ koji će u 19 sati održat koncert duhovne glazbe. VIS „Domik“ je početkom ove godine izdao novi CD pod nazivom "Dominiče, dobri Oče" na kojem sudjeluju splitske zvijezde Oliver Dragojević, Dražen Zečić, Meri Cetinić, Giuliano, Zorica Kondža, grupa VIVA, Dalmatino, Doris Dragović i Marijan Ban.

U subotu, 24. travnja u Vozilićima, na igralištu pokraj škole, tradicionalno će se održat 6. mini sajam cvijeća od 10 do 17 sati. Nadamo se da će svaki posjetitelj Sajma pronaći nešto za sebe, od ljetnica pa do trajnica. Na sajmu će svoje radove na temu proljeća prezentirati djeca iz područnog odjeljenja Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac iz Potpićna, uz mogućnost kupnje uradaka. Generalni pokrovitelji Festivala su TE Plomin i Općina Kršan.

 

kršan samoniklo bilje bilje biljke ljekovito bilje jurjevsko posvećenje proljeća proljeće agronomija edukacija