Otvoreno pismo Adriana Kiršića labinskoj oporbi

Otvoreno pismo Adriana Kiršića labinskoj oporbi

19.2.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Dopis građana Adriana Kiršića prispjelog elektronskom poštom objavljujemo u cijelosti:

"Poštovana gospodo samozvana labinska gradska opozicija !  

Krajem prošle godine na vaše e-mail adrese uputio sam javni dopis u kome sam tražio od vas da se angažirate u kontekstu dešavanja u labinskoj Udruzi obrtnika, gdje je tamo „samozvana tajnica" Alis Šaina nizom protuzakonitih makinacija utjecala na izglasavanje formalnog proračuna Udruge obrtnika Labin, gdje od cjelokupnog proračuna 2014. 2005.000,00 kn. čak 187.920,00 kn. namijenjeno je redovitoj plaći spomenute „samozvane tajnice" u ovoj kalendarskoj godini, tj. ove brojke - novčani iznosi su se tako složili s obzirom na činjenicu da je HR vlada novim zakonom o obrtu u HR smanjila obavezni komorski doprinos na 44,00 kn. mjesečno. Taj je isti komorski doprinos, kojeg obrtnici obavezno moraju plaćati, iznosio prije u Labinu 120,00 kn. mjesečno tj. tada su spomenuta Šainka i njezina sekretarica tamo godišnje sebi uzimale 67% cjelokupnog godišnjeg proračuna.  Zbog ove problematike sam i labinskom gradonačelniku Tuliu Demetliki poslao javni dopis u kome sam tražio da on pojasni da li je znao za ove makinacije u obrtničkom proračunu, s obzirom na činjenicu da je on osobno prisustvovao „kao gost" na sjednici formalne skupštine labinskih obrtnika tj. Demetlika bi trebao javno pojasniti da li je on time da je bio na toj sjednici pomagao Šainki da se to tamo tako izglasa ili je Šainka njegovo prisustvo tamo iskoristila za svoje nepoštene i nečasne radnje - prisvajanje labinskog obrtničkog proračuna..??.Ono što je značajno u vezi s tim je da lokalni režimski mediji (to su lokalni mediji koji su plaćeni lokalnim proračunskim i javnim novcem iz labinskih javnih poduzeća) afirmativno kontinuirano izvještavaju o dešavanju u Udruzi obrtnika Labin, dapače Alis Šaina redovito „provodi" nekakve stupidne „obrtničke emisije" na režimskom radio Labinu. Kako netko tko je tajnica u formalnoj udruzi obrtnika može i ima ovlasti javno govoriti u lokalnom obrtništvu je fenomen lokalnog prostora i vremena gdje lokalno više ništa ne funkcionira..?? Zbog svega toga tražim od labinskih samozvanih opozicijskih vijećnika (naravno i od labinske vlasti ali oni kontinuirano ne čine ništa) da se javno založe u korist obrtnika u Labinu i na Labinštini, da javno traže da se provede relevantna anketa ili da provedu anketu među obrtnicima u kojoj bi se oni izjasnili da li žele ili ne žele biti obavezni članovi Udruge obrtnika Labin tj. komorskog sustava u HR..?? Trebalo bi podatke o tome javno objaviti i proslijediti ih nadležnom ministarstvu u HR vladi tj. lokalna vlast - gradski parlament bi trebao aktivno pomagati da se ostvari pošten i progresivan status obrtnika, time i svih gospodarstvenika u lokalnom okruženju tj. da im se omogući takav sustav organizacije i udruživanja koji će pridonijeti razvoju njihove obrtničke djelatnosti, većem gospodarskom intenzitetu i progresu, gdje je cilj otvaranje novih radnih mjesta i opći gospodarski progres tj. svih koristi koje iz toga proizlaze.
Zapravo iz ovog konteksta se vidi odmah da je jedan od osnovnih problema funkcioniranje lokalnih režimskih - plaćenih medija na Labinštini, koji zataškava i prešućuje čitav niz aktualnih tema lokalno, sve to determinirano iz struktura lokalnih IDS vlasti, samo zbog toga jer se lokalni mediji plaćaju proračunskim i javnim novcem, prema tome njihova djelatnost ne služi u kontekstu objektivnog informiranja građana, već služi u svrhu pozicioniranja ideologije i vlasti vladajućih grupacija ovdje tj. onih koji proračunskim i javnim novcem plaćaju lokalne javne medije. Labinska samozvana opozicija i trebala tražiti od labinskih vlasti da točno pojasne zašto oni proračunskim i javnim novcem plaćaju lokalne režimske medije, na osnovu kojih kriterija, pošto je poznato da Grad Labin za to ne raspisuje javni natječaj, koliko se uopće u jednoj godini plaćaju lokalni režimski mediji, kada je uopće taj proces započeo i iz kojih razloga...?? Koliko je sada poznato lokalni režimski mediji redovito su plaćeni novcem iz labinskog gradskog proračuna, novcem iz labinskih javnih poduzeća komunalno „1.Maj" i „Vodovod", iz Udruženja obrtnika Labin, kao i iz ostalih lokalnih jedinica - općina na Labinštini...?? Građani imaju pravo znati i dobiti sve relevantne podatke o tome na javni uvid. Isto tako, vodeći se primjerom IDS-a u Umagu, gdje je IDS tamo protestirao zbog visoke lokalne nezaposlenosti, koja je inače nominalno manja nego na Labinštini, predložili su da se iz gradskog proračuna Umaga 1,2 milijuna kn. izdvoji iz predviđenog proračunskog novca Ureda gradonačelnika i da se taj novac dodjeli u obliku poticaja i subvencija lokalnom gospodarstvu. U tom kontekstu ja predlažem da se obavezo ukine odmah bilo kakvo javno i proračunsko financiranje lokalnih režimskih medija i da se taj novac namjeni kao dodatna sredstva za poticaje lokalnom gospodarstvu.
U tom kontekstu, s obzirom na činjenicu da na jesen roditelji svoj djeci moraju kupiti nove udžbenike za u školu, da se pristupi rebalansu sadašnjeg gradskog proračuna i da se novac koji je sada po proračunu namijenjen za „Labin Art Republiku" - 400.000,00 kn. i organizaciju gradskih fešti i priredbi 268.000,00 kn. namijeni za kupovinu školskih knjiga svoj djeci u Labinu. „Labin Art Republika" je uzaludna gradska manifestacija bez učinka tj. organizaciju gradskih turističkih i drugih fešti i priredbi treba prepustiti tržištu - komercijalnoj organizaciji i time će fešti i priredbi biti više, biti će kvalitetnije organizirane nego do sada s većim turističkim, promotivnim i tržišnim učinkom. Općenito Grad Labin ne treba više proračunskim i javnim novcem podržavati i sufinancirati bilo kakve fešte i priredbe, jedino što treba je staviti na raspolaganje određene javne površine za komercijalnu organizaciju svega toga.
Poznato je da je državna vlast krenula s procesom rebalansa ovogodišnjeg proračuna gdje predviđaju i smanjenje plaća u javnom i državnom sektoru to je isto najavio i Istarski IDS-ov župan Flego za županijsku administraciju, rekao je da je to „usklađivanje s realnošću", s tim da još nije poznato kada će županijske vlasti smanjiti plaće županijskoj administraciji ali svakako isto, što žurnije, trebalo bi provesti i s gradskom administracijom Labina, gdje bi im trebalo smanjiti plaće do nivoa državnog prosjeka s tim da se to učini odmah i da gradska birokracija već za travanj dobije niže tj. usklađene plaće....??
Zbog totalne anomalije lokalnog demokratskog sustava, gdje „poluga vlasti" lokalnim vlastodršcima nisu samo lokalni režimski mediji, već činjenica da gradske vlasti NE ODGOVARAJU javno i konkretno NA PITANJA GRAĐANA, kao što uostalom ne odgovara ni labinska gradska opozicija, potrebno je još jednom javno istaknuti javna pitanja na koje Demetlika javno ne odgovara, pa tražim od samozvane gradske opozicije Labiba da se pobrine, da „demokratski koncentrira" svoje napore da labinski gradonačelnik na ta pitanja javno konkretno odgovori.
Dakle građani pitaju sljedeće:
1. koliko je koštalo novogodišnje klizanje - klizalište u Labinu..?? Prema dostupnim neprovjerenim informacija Grad Labin je subvencionirao privatnu organizaciju tog klizališta neposredno sa 15.000,00 kn. ali je isto tako osigurao na lokaciji i „postrojenje" za adekvatan električni priključak, što je navodno koštalo preko 50.000,00 kn. iako još nije poznato tko je platio potrošenu struju - električnu energiju za klizalište...?? Neka se o ovome daju relevantni podaci na javni uvid svima.
2. Neka gradonačelnik Labina Tulio Demetlika pojasni kako se i čime vozio na svoje privatno skijanje u Austriji prvih dana u ovoj godini, naime špekulira se da se Demetlika tamo vozio gradskim službenim automobilom ww passat..??
3. Umjesto što samozvana lokalna opozicija odlazi kolektivno u Prtlog i tamo „bere šparuge" i još se kolektivno fotografiraju za lokalne režimske medije, bilo bi dobro da svi kolektivno odu do Dubrove, da se tamo kolektivno fotografiraju na „bijeloj cesti" Mediterankog kiparskog sumpozija tj. da tamo javno pitaju da li je „bijela cesta" zapravo divlja gradnja kao i da se utvrdi tko u tom MKS-u godišnje troši 250 - 270.000,00 kn., naime toliko su proteklih godina iznosile redovite donacije iz labinskog gradskog proračuna, iz istarskog županijskog proračuna i iz Ministarstva kulture u MKS, s obzirom na činjenicu da se Savjet MKS-a tj. skupština MKS-a nije sastajala posljednjih 5 godina tj. ta udruga time formalno ne postoji...??
4. Poznato je da se na državnom nivou intenzivirala borba protiv kriminala i korupcije, da je glavni državni tužitelj Mladen Bajić naglasio da su veliki problem u državi „lokalni šerifi", zbog toga su DORH i USKOK u Splitu već počeli istraživati kome je i kako gradska vlast „dijelila" poslovne prostore....?? Kako je svima poznato u Labinu su sporni gradski stanovi, gdje labinski gradonačelnik Demetlika ne želi dati na javni uvid popis korisnika svih gradskih stanova, kao i visinu stanarine koju ti gradski najmoprimci plaćaju...?? Tako se u dužem vremenskom roku špekulira da su neki „prijatelji" i aktivni članovi IDS-a u Labinu korisnici gradskih stanova, da su to ljudi sa iznadprosječnim lokalnim primanjima a plaćaju gradske stanarine u gradskim stanovima cca 20% od komercijalne cijene takve stanarine, kao i da su neki „socijalni slučajevi" u gradskim stanovima istovremeno i vlasnici kuća za odmor koje redovito rentaju turistima...?? Za sve ovo treba utvrditi konkretne točne činjenice i Demetlika ne bi valjda toliko inzistirao da ne da te informacije na javni uvid kada se ne bi plašio posljedica stvarnih činjenica iz ovog segmenta...?? Zašto bi ovu problematiku u Labinu rješavao DORH i USKOK, to je pravi posao za labinsku poziciju..??
5. U cijelom ovom spektru problematike naročito je interesantna priča o gradskom stanu kojeg navodno bespravno čitav niz godina koristi izvjesni gospodin Nando Golja, koji je inače tast predsjednika labinske gradske skupštine Valtera Porpata. Inače sva saznanja koja imam o tome meni je posredovao gradski vijećnik Mladen Bastijanić, pa onda ,koga interesira, njega pitajte da javno objasni o čemu se radi. Isto tako je meni čudno da meni Bastijanić objašnjava detalje o tome a istovremeno o tome javno ne progovara na sjednicama gradske skupštine..??
Zašto je općenito labinskoj samozvanoj opoziciji problem pitati i javno raspraviti o „temama i dilemama" kojima se neformalno bave građani svakodnevno u Labinu...?? Zašto labinska formalčna opozicija javno i konkretno ne odgovara na pitanja građana, organizira barem jednom mjesečno javne skupove na kojima će neposredno komunicirati s građanima, kada se zna da to isto ne čini labinska gradska vlast...?? kada bi labinske opozicija to činila onda bi natjerala i labinsku vlast da to postane trajna demokratska lokalna vrijednost, jer od NEPOVJERENJA na svim nivoima nitko nema koristi..?? Zašto je samozvana labinska gradska opozicija sebe svela na manje od onoga što u kontekstu labinske gradske skupštine radi demetlikin ađutant Rasim Halilovića, ko ji je natjerao Tulija Demetliku da mu svaki mjesec plaća paušali iznos 1.500,00 kn. mjesečno i još da mu sina „uhljebi" u javnim birokratskim strukturama a za rto Rasim Halilović dižće ruku i odlučuje na sjednicama gradske skupštine uvijek kada to Tuliju Demetliki treba tj. taj Halilović kontinuirano osigurava stabilnu većinu vladanja IDS-a u Labinu i u cijelom tom procesu labinska samozvana opozicija zapravo je „smokvin list" toj i takvoj autoritarnoj nedemokratskoj Demetlikinoj vlasti u Labinu, tj. labinska opozicija je farsa za demokraciju koja ima svoj učinak kada labinska opozicija dolazi na te formalne sjednice labinske gradske skupštine, gdje se unaprijed zna da će tamo svojom većinom Demetlika izglasati sve što hoće i sve što mu treba, da će se tamo zapravo desiti isprazan neučinkovit demokratski ritual gdje će članovi samozvane gradske opozicije tamo kao neučinkovito iznositi nekakve svoje argumente „protiv" da bi na kraju, u demokratskoj proceduri glasanja, bili kontinuirano nadglasani...?? U tom kontekstu je labinska samozvana opozicija farsa za lokalnu demokraciju tj. dok Halilović radi za Demetliku i njegovu vlast za 1.500,00 kn. mjesečno, labinska opozicija isto radi za Demetliku samo besplatno, jer jedan je nivo demokracije kada su uvijek isti „za" i uvijek isti „protiv" a drugi je nivo demokracije kada konkretna opozicija namjerno ne dolazi na takve sjednice gradske skupštine koje su zapravo farsa za demokraciju. Da nema ovakve loše formalne - samozvane opozicije u Labinu, što je karakteristika lokalno već godinama - desetljećima, ne bi bilo ni ovako loše Demetlikine vlasti u Labinu....??

Poštovana gospodo samozvana labinska gradska opozicija nadam se da ćete prihvatiti zahtjeve koje vam javno upućujem u ovom dopisu, uostalom to nisu moji zahtjevi, već su to zahtjevi građana koji oni upućuju meni i traže adekvatne odgovore gradskih vlasti. Zašto se građani plaše gradskih vlastodržaca, zašto nemaju povjerenja u labinsku samozvanu opoziciju, zašto strukture vlasti u Labinu nemaju legitimitet, tj. GRAĐANI NE VJERUJU NIKOME, najmanje gradskoj vlasti...?? O tome bi isto časna i poštena gradska vlast trebala organizirati jednu „tematsku sjednicu" - javni skup  i o tome javno progovoriti, jer do tada će labinska samozvana opozicija bkao da ju je Tulio Demetlika „nacrtao"...??

 

Adriano Kiršić`

 

 

adriano kiršić politika voda oporba politika demetlika ids sdp