Otvorena vrata termoelektrani i LNG terminalu

5.10.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

PRVO IZLAGANJE PRIJEDLOGA IZMJENA ŽUPANIJSKOG PROSTORNOG PLANA

Na javnom izlaganju bili su i mještani Štrmca, koji su se usprotivili prolasku spoja Labina na Ipsilon kroz to naselje, odnosno izlasku na magistralnu cestu Labin - Vozilići između Plodina i restorana »Ferali«

Dozvola za gradnju termoelektrane Plomin III te uvrštenje lokacija za LNG terminal u Plominskom kanalu, Raškom zaljevu i Koromačnu neke su od novina prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije, predstavljenih prvi put jučer u Labinu u sklopu javne rasprave koja traje do konca listopada.
Govoreći o izmjenama, izrađivačica i ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije Ingrid Paljar istaknula je da je njima obuhvaćeno 35 točaka te da se primjedbe mogu dati samo na njih. Osim Plomina i LNG-a, obuhvaćena je prenamjena nekoliko luka, poput one u Ližnjanu u ribarsku namjenu, ili Fažani za javni promet; predviđen je čvor Margani za Istarski ipsilon, treći ulaz u Pulu, golf na Muzilu te korekcija plinovoda Umag – Vodnjan.
Govoreći o elektrani, Paljar je rekla da je HEP tražio gradnju novog bloka na ugljen, no da Županija to nije dozvolila, nakon čega je HEP tražio rekonstrukciju »jedinice« na 500 megavati, s čime se Županija slaže, pod uvjetom da je energent plin. Taj je uvjet uvršten i u ove izmjene i dopune Prostornog plana.
Odgovarajući na novinarsko pitanje, Paljar je rekla da zahtjevi općina Raša i Kršan za povećanje broja turističkih ležajeva nisu prihvaćeni, jer nisu bili obrazloženi programom, na što je burno reagirao načelnik Raše Josip Knapić riječima da Općina osim 48 kilometara duge netaknute obale ništa drugo od turizma nema, a mogla bi ga razviti i izbjeći pogreške ostalih općina. Najavio je i pisanu primjedbu, na što je Paljar rekla da mogućnost povećanja nije isključena.
Na nesrazmjer u raspodjeli planiranih turističkih kapaciteta, koji su povećavani nekim općinama i gradovima u Istri, no ne i Labinšćini, ukazala je i Anamarija Lukšić, pročelnica Odjela za gospodarenje prostorom Grada Labina, upitavši i na temelju čega su uvrštene lokacije za LNG. Paljar je rekla da je to učinjeno na temelju Inine studije te da je Županija prepoznala svoj interes u tome, no još se uvijek ne zna hoće li terminal biti u Istri, jer tome prethode brojne studije. Knapić je rekao da Općinu nitko nije pitao želi li terminal.
Na javnom izlaganju bili su i mještani Štrmca, koji su se usprotivili prolasku spoja Labina na Ipsilon kroz to naselje, odnosno izlasku na magistralnu cestu Labin - Vozilići između Plodina i restorana »Ferali«. Severino Franković iz općine Sv. Nedelja naglasio je da je trasa ucrtana i općinskim planom, koji je prošao javnu raspravu. Paljar je rekla da trasa može odstupati ovisno o projektu, no zasigurno manje od jednog kilometra.
Iduće predstavljanje bit će u utorak u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Puli s početkom u 18 sati.

 

gospodarstvo Labin LNG prostorni plan Štrmac Termoelektrana