Otvorena Rockwoolova tvornica kamene vune

Otvorena Rockwoolova tvornica kamene vune

26.6.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Hrvatska treba na tisuće sličnih investicija poput ove Rockwoolove; treba ulaganja koja čuvaju našu zemlju, naš zrak, a usto donose nove tehnologije i znanja, poručio je ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak na svečanom otvaranju tvornice danskog proizvođača kamene vune u industrijskoj zoni Pićan.

Pred nekoliko stotina poslovnih partnera, klijenata te predstavnika svih razina vlasti i drugih uzvanika, Vrdoljak je pogon simbolično otvorio s predsjednikom Uprave Rockwool grupe Eelcom van Heelom, danskim veleposlanikom u Hrvatskoj Bo Eric Weberom te zamjenikom direktora Hrvatske udruge poslodavaca Bernardom Jakelićem: istodobno su pritisnuli "4 u 1" ikonu na zaslonu iPada s oznakama četiri glavne karakteristike kamene vune - protupožarnosti, održivosti, zaštite od buke i dugotrajnosti.

Kuriozitet je da se tvornica otvara sedam godina nakon Rockwoolova dolaska u Hrvatsku, odnosno gotovo pet godina otkako je krenula s probnom proizvodnjom. Uporabnu dozvolu dobila je, naime, tek prije oko dva mjeseca, nakon što je prošla tehnički pregled, a prethodno je, kao posljednji preduvjet temeljnom dokumentu za rad, izgrađena 400 metara duga pristupna cesta. Prometnica je bila obaveza Općine Pićan prema ugovoru o prodaji zemljišta iz 2005., no riješena je tek kocem prošle godine, i to nakon što je Vlada gradnju povjerila HFP-u (sadašnja Agencija za upravljanje državnom imovinom). Rockwoolova priča, najveća greenfield investicija u Hrvatskoj teška oko 100 milijuna eura, protegnula se tako na mandate dviju Vlada, HDZ-ove i SDP-ove.

 - Ovo nam ne treba biti primjer kako se prati veliko ulaganje, jer sve mora ići puno efikasnije. Građanima treba brzo otvaranje radnih mjesta. Potrebne su brze odluke i izdavanje dozvola uz transparentno i pošteno provođenje studija utjecaja na okoliš. Zato Rockwoolu moramo čestitati na upornosti, zahvaliti se na odabiru lokacije i zemlje te obećati i toj tvrtki i svim drugim investitorima da nema više sporosti. Šanse koje smo tako talentirano znali prokockati tijekom naše samostalnosti više ne smijemo propuštati, rekao je ministar Vrdoljak.

- Sada se, sa svim potrebnim dozvolama, radujemo da će ova tvornica biti u samom vrhu naše Grupe. Izvrsno je pozicionirana za iskoristiti prilike u južnoj i istočnoj Europi gdje raste potreba za energetski učinkovitim zgradama. Ne želimo biti komercijalne zvijeri nego ponuditi kvalitetan proizvod i hrvatskom tržištu. Hrvatskoj, koja je dobra zemlja za ulaganje, omogućili smo najbolju moguću investiciju, tvornicu s najnovijom tehnologijom koja štedi okoliš, izjavio je prvi čovjek Rockwool Grupe Eelco van Heel. (Igor RADIĆ;snimio S. MILJEVIĆ)

 Prosvjednici dijelili lavandu
Pred mostom nadomak Rockwoolve tvornice mirno je prosvjedovalo sedmero stanovnika iz okolice pogona - predstavnici ekoloških udruga Moja zemlja i Pineta koje su najprisutnije u demonstracijama protiv tvornice kamene vune posljednjih godina. Ekipa bi zaustavila pokojeg uzvanika i uručila mu - grančicu lavande. - To je zahvala onima koje su, radeći svoj posao, pomogli nama običnim građanima, bila je sarkastična Mladenka Vidas, oboružana transparentom „Prestanite biti političari i budite ljudi".
(I; Snimio S. MILJEVIĆ)

rockwool demetlika tulio demetlika valdi runko branko ružić ivan franković pino knapić srećko mohorović politika ids gospodarstvo rockwool