Otvorena izložba „MAPA PUNA SNOVA“

Otvorena izložba „MAPA PUNA SNOVA“

24.7.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

U petak, 19. srpnja 2019. godine, u Gradskoj galeriji Labin otvorena je samostalna izložba Predraga Spasojevića, "Mapa puna snova". Tea Bičić, voditeljica programa Gradske galerije Labin, uvodno se prisjetila autora i njegovog velikog značaja za Istru te predstavila sugovornike.

O izložbi i Predragu Spasojeviću govorila je povjesničarka umjetnosti Jerica Ziherl, zaslužna i za vrlo specifičan postav izložbe u Gradskoj galeriji Labin.

Predrag Sasojević po obrazovanju bio je likovni umjetnik i grafičar te je svoje talente spajao u svemu što je radio i tako se vrlo brzo afirmirao i postao najtraženiji i najupečatljiviji dizajner sa ovih prostora. Svi prvi prepoznatljivi brendovi od turizma do filma, plesa i kazališta izloženi su upravo u Gradskoj galeriji Labin sa dizajnerskim potpisom PS.

Predrag nas je nažalost prerano napustio, u svojim najboljim godinama, a već od njegova odlaska bilježimo gotovo 10 godina. Ostavio je za sobom izuzetno mnogo ostvarenog posla, uhodanu tvrtku, predivnu obitelj....

Sve izloženo pod naslovom "Mapa puna snova" dio je naravno velike privatne zbirke njegove obitelji. Njegova je supruga, Biserka Vranić, bila svjesna koliku je količinu rada i stvaralaštva ostavio za sobom pa je već 2013. izašla monografija Predrag Spasojević u izdavaštvu Medita d.o.o. i HDLU Istre, autorice također Jerice Zierl. U Puli je realizirana i velika retrospektivna izložba Predragovog rada. Nakon Pule "Mapa puna snova" otputovala je u Novi sad i Beograd pa se vratila opet u Pulu i evo je sada u Labinu. U labinskoj Gradskoj galeriji Jerica Ziherl provela je publiku na otvorenju kroz postav izložbe po katovima galerije. U galeriji je izložena zapravo memorija Predragovog rada, ali i života, jer riječ je o čovjeku koji je sve živio šareno i kreativno.

Izložene su monografije koje je oblikovao, unikatne i osebujne čestitke koje je slao, bedževi, značke, cipele, stolica, naravno plakati, turistički brendovi, nezaobilazna istarska "Predragova" zlatna koza, pozivna pisma Filmskog festivala iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, etikete za vino, logotipovi itd. itd.     

Nakon predstavljanja Jerice Ziherl na izložbu se osvrnuo i gradski pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina, gosp. Borjan Batagelj koji je potom izložbu proglasio otvorenom.

Posjetitelje otvorenja izložbe iznenadio je potom glas Elis Lovrić koja se uz pjesmu a kapela spustila niz stepenice Gradske galerije među publiku. Nakon dirljive atmosfere u Gradskoj galeriji na obližnjoj Špini, u labinskoj starogradskoj jezgri bio je u tijeku, 5 godinu za redom, Spheena Dox festival dokumentarnog filma pa je u 21 i 30 sati slijedila projekcija istoimenog dokumentarnog filma "Mapa puna snova", režisera Danila Lole Ilića.

Po završetku projekcije dokumentarnog filma o Predragu Spasojeviću, publika je uživala u koncertu Elis Lovrić koja se i pojavljuje u filmu te je upravo njezina glazba muzička podloga filma.

Zaokružena večer sa puno emocija u Labinu trajala je do sitnih sati, a u Labinu je ostala izložba za čitanje i gledanje do 11. kolovoza 2019. godine. 

"Pred nama su otvorene stranice jedne mape ostvarenih snova čiji je autor zasigurno obilježio dizajnerski prostor Istre i Hrvatske određenim vizualnim rukopisom,  koje i dalje čitamo nedvosmisleno kao njegove - s potpisom P. S." Jerica Ziherl (iz predgovora katalogu izložbe)

PREDRAG SPASOJEVIĆ (1959. - 2010.) rođen je u Čapljini 1959. godine. Diplomirao je grafiku na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1985. godine u klasi prof. Miroslava Šuteja. Ubrzo postaje članom ULUPUH-a, HDLU-a i HZSU-a te stječe status slobodnog umjetnika.
Profesionalno se bavio grafičkim oblikovanjem još od studentskih dana pa sve do prerane smrti 2010. godine. Tijekom tog razdoblja surađivao je s brojnim kulturnim, društvenim i privrednim institucijama - Pula film festival, Međunarodni kazališni festival PUF, Sa(n)jam knjige u Istri, Istarsko narodno kazalište u Puli, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci, Hrvatsko narodno kazalište Split, Muzej suvremene umjetnosti u Istri, Uljanik, Arenaturist, Turistička zajednica Istarske županije, Turističke zajednice Pule, Labina, Medulina, Međunarodna izložba vina Vinistra, Vina Kozlović, Vina Matošević, Demian vina... Oblikovao je i brojne likovne monografije i druga izdanja.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu.
Živio je i stvarao u Puli, bio zaljubljenik u Istru i njenu arhitekturu, što ga je potaklo da se posljednjih godina života, uz grafički dizajn, posveti dizajnu interijera i revitalizaciji stare istarske gradnje.

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina, Istarske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Posebne zahvale za realizaciju izložbe upućujemo pulskoj agenciji MEDIT d.o.o. i Biserki Vranić.

Dobrodošli!

gradska galerija labin predrag spasojević izložba kultura