Otvoren Shpeena DOX, večeras koncert Elis Lovrić!

Otvoren Shpeena DOX, večeras koncert Elis Lovrić!

19.7.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Sinoć je otvoreno peto izdanje festivala dokumentarnog filma Shpeena DOX. Umjesto službenog govora, festivalski tim je snimio kratki dokumentarni film u kojem su se osvrnuli na ovih 5 godina, te tako pozdravili svoju publiku pozvavši ih na uživanje u večeri. Film možete vidjeti ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=Jwl0TYthVxI

 

Tema ovogodišnjeg festivala je upravo suradnja, a ovogodišnje izdanje donijelo je još više partnerstva i povezivanja nego prijašnjih godina. Zahvaljujući navedenoj suradnji, kreiran je bogat festivalski program.

Jučerašnja večer je započela prikazivanjem višestruko nagrađivanog hrvatskog filma “Srbenka” Nebojše Slijepčevića koji je osigurala udruga Alfa Albona. Nakon njega, uz potporu Mediteranskog kiparskog simpozija, prikazan je češki film “King skate”, redatelja Simona Safráneka.

 

Večeras nas očekuje jedna tematska večer. Druga večer festivala započinje u 20:30 otvorenjem izložbe pulskog ilustratora Predraga Spasojevića u Gradskoj Galeriji Labin. U 21:30 selimo se na špinu, gdje publiku očekuje projekcija biografskog filma o ovom umjetniku naziva “Mapa puna snova”. Večer će zatvoriti prava glazbena poslastica, koncert Elis Lovrić koja će nam priuštiti labinsku cakavicu u glazbenom obliku. Koncert je osiguran od strane Grada Labina.

 

 

Subotu, posljednju večer festivala otvora dokumentarni film Mladena Đakovića- Mlaggia naziva “Gdje si bio četrdeset četvrte?” . Taj četrdeset minutni kratki film koji donosi nevjerojatan entuzijazam tridesetak zaljubljenika u povijest i događaje koji su se odigrali krajem Drugog svjetskog rata, progovara o činjenici da se ne bismo smjeli prestali igrati iako smo i odrasli. Zanimljivo je napomenuti kako su na filmu radili momci iz labinske audio-vizualne tvrtke Level 52 koji su uz redatelja ustupili film za projekciju.

 

Nakon ovog, uslijedit će 4 filma po izboru Zvonimira Jurića, prodekana za nastavu i studente filmskih studija Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Uz suradnju s Akademijom, Shpeena DOX će prikazati 4 studentska filma: "Majči"  Josipa Lukića, "Žene, žene, žene" Nikice Zdunića, "Doma za Božić" Tomislava Božića te "Kika" Mirne Zgrabljić.

Večer, ali i festival će u subotu zatvoriti kratki segment Film s nogu koji će prikazati ukupno 3 kratka filma: 3-minutni film “Nonoy i čudovište iz mora” koji je ustupio WWF, 6-minutni film “Stakleni čovjek” koji je ustupio redatelj Daniel Šuljić te animirani film Manivald koji je ustupio Adriatic animation.

 

Kao i proteklih godina, sav sadržaj festivala je besplatan za posjetitelje. Projekcije svakog dana počinju u 21:30. Svi filmovi imaju engleske titlove.  Kompletan sadržaj festivala možete provjeriti na službenoj web stranici www.shpeenadox.com.

 

U slučaju kiše projekcije će se održati u Kinu Labin.

 

Festival Shpeena DOX dio je manifestacije Labin Art Republika.

 

Shpeena DOX- Osvježi se dobrim filmom!Shpeena DOX kod špine dokumentarni film revija dokumentarnog filma elis lovrić