Otvoren Labin jazz festival: Koncert otvorili polaznici i voditelji Jazz odjela umjetničke škole Matka Brajše Rašana

Otvoren Labin jazz festival: Koncert otvorili polaznici i voditelji Jazz odjela umjetničke škole Matka Brajše Rašana

6.7.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Glazba

Već tradicionalno, prvi tjedan Labin Art Republike obojan je tonovima i melodijama jazz glazbe. Ovogodišnji Labin Jazz festival otvorili su u četvrtak polaznici i voditelji Jazz odjela Labinske umjetničke škole Matka Brajše Rašana, koncertom “From Latin to Swing".

Pred oduševljenom publikom kod špine koja ih je često nagrađivala pljeskom izvodili su jazz standard među kojima i vječne skladbe The girl from Ipanema u kojoj se svojim vokalom istaknula Veronika Pervan, Mercy, mercy, mercy, Fly me to the moon, There will never be another you, Nows the time, Blue bossa i druge. U prvom djelu koncerta nastupili su polaznici jazz odjela, koloritni jazz orkestar koji je spoj mladosti i iskustva Veronika Pervan, Romina Peti, Marijana Fable, Neven Pizentić, Mario Smoković, Serđo Kocijel i Massimo Jenkel uz potporu voditelja jazz odjela odjela Damijana Grbca, Roberta Mikuljana i Alda Foška koji su nastupili u drugom dijelu kao trio.

Inače, nositelj cijelog projekta jedinstvenog jazz odjela, jedinog u Hrvatskoj je poznati glazbenik Elvis Stanić kojemu u vođenju asistiraju Grbac, Mikuljan i Foško.

Melita Lasek Satterwhite, ravnateljica Labinske umjetničke škole Matka Brajša Rašan bila je vrlo   zadovoljna koncertom svojih polaznika I voditelja.

-Jazz odjel djeluje pri našoj školi od početka školske godine pod vodstvom renomiranog glazbenika Elvisa Stanića.Uz njega su i tri asistenta Damijan Grbac, Robert Mikuljan i Aldo Foško. Posebnost ovog odjela je da on nema dobne granice, njegovi polaznici su učenici drugih odjela na raznim glazbenim programima, bivši učenici ali   iskusni glazbenici starije životne dobi jer glazba nema granica i spaja sve generacije. Ovaj koncert je bio završni nastup njihovog jednogodišnjeg rada i želja nam je da taj odjel doživi još mnoge godine te obuči mnoge naraštaje jazz glazbom, rekla je ravnateljica Labinske umjetničke škole. Jedan od trojice voditelja i asistenta Elvisu Staniću. Damijan Grbac je doda: "Večeras smo izveli razno razne jazz standarde kao što i sam naziv koncerta kaže od latina do swinga te nekoliko obrada. Mislim da je program bio vrlo zanimljiv po pitanju raznolikosti i inventivnosti te da je publika bila zadovoljna.Ovo je prva godina našega rada u jazz odjelu i mislim da je stvarno polučila dobre rezultate. Već smo imali i nekoliko nastupa a ovo je možda i najozbiljniji jer smo nastupili izvan škole, kruna našeg dosadašnjeg rada. Nadam se da će u budućnosti biti dosta zainteresiranih za jazz jer je to prvi jazz odjel koji je pokrenut u Hrvatskoj pa može biti samo bolje, rekao je Grbac".

U petak 6. srpnja na istom mjestu nastupaju pravi majstori domaćeg jazza - big band “Atomic Jazz Istra”, dok će na Titovom trgu od 23 sata zasvirati Mikuljan&Razz Wind Factory. Na istom mjestu i u isto vrijeme u subotu, 7. srpnja koncert će održati “Circolo di Jazzette Collective”. Ove godine jazz festival proteže se i na četvrti dan - u nedjelju 8. srpnja. Na Labin Jazz festival vraća se ljubimica labinske publike Dina Rizvić, u pratnji sjajnog jazz kvarteta Hank i sa specijalnom gošćom, talentiranom višegodišnjom suradnicom Lanom Janjanin. Koncert na “Špini" započinje u 21 sat i 30 minuta. (Branko BIOČIĆ)


uš matko brajša rašan jazz melita lasek sutterwhite glazba labin jazz festival veronika pervan