Otpala optužba protiv Đanija Bažona, vlasnika labinskom Minipama za pomaganje Ivanu Heraku u zloupoabi ovlasti

Otpala optužba  protiv Đanija Bažona, vlasnika labinskom Minipama za pomaganje Ivanu Heraku u zloupoabi ovlasti

22.11.2008. // Dnevnik.hr // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Odbijanjem žalbe Državnog odvjetništva kao neosnovane, Vrhovni sud potvrdio je oslobađajuću presudu Županijskog suda u Puli iz lipnja prošle godine bivšem ministru turizma Ivanu Heraku. Herak oslobođen optužbi za zlouporabu ovlasti Time je potvrđeno kako Herak 1999. godine kao ministar turizma nije zlouporabio ovlasti u gospodarskom poslovanju odnosno novcem Ministarstva turizma u iznosu od oko dva milijuna kuna nije pribavio sebi, odnosno tvrtki Midinvest u kojoj je bio direktor, znatnu imovinsku korist.

 

Državno odvjetništvo teretilo je Heraka da je sačinio plan da 1,8 milijuna kuna namjenskih bespovratnih sredstava Ministarstva turizma preko tih tvrtki završe na računu Midinvesta, a da se svi tragovi prikriju. Ovom odlukom Vrhovni sud podržao je stajalište Županijskog suda da je Ivan Herak pri doznačavanju namjenskih sredstava Ministarstva turizma Imperialu postupao sukladno tada postojećim zakonima.

Ujedno je otpala i optužba da su mu pomagači bili vlasnik obrta Minipam iz Labina i član Uprave rapskog Imperiala Đani Bažon te direktor i vlasnik tvrtke Zadom Nova iz Zagreba Igor Mlinar. Kazneni progon Ivana Heraka počeo je krajem siječnja 2000., a od 27. siječnja do 31. srpnja 2001. bio je u pritvoru.

Na prvom suđenju je 2004. nepravomoćno osuđen na 4,6 godina zatvora. Vrhovni sud je 2006. poništio presudu i odredio novo suđenje pred novim sudskim vijećem koje ga je u lipnju 2007. oslobodilo krivnje. Osobađajuća presuda ovom je odlukom Vrhovnog suda sada i potvrđena.

Đani Bažon Ivan Herak kazneno djelo Vrhovni sud žalba Minipam optužba