Osvrt zelenih na skup u Kopenhagenu i tvornici Rockwool: U RH se ne poštuju osnovna ljudska prava

Osvrt zelenih na skup u Kopenhagenu i tvornici Rockwool: U RH se ne poštuju osnovna ljudska prava

29.12.2009. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Ekologija

"Životinje u Europskoj uniji imaju veća prava nego građani Pićanštine" rekao je danas Josip Anton Rupnik na konferenciji za novinare Zelene stranke – Zelene alternative koju je sazvao povodom rasprave u Kopenhagenu, a odnosi se na smanjenje emisije CO2 i uštede energije. Rupnik je istaknuo kako se prioritet i dalje daje novcu i profitu više nego ljudskom zdravlju. "Mi smo dužni voditi politiku da se smanji emisija CO2, ali to se ne čini" naglasio je Rupnik. Objasnio je da se u Hrvatsku i Istru dovlače industrije stranih kompanija da troše energiju koje nam nedostaje, a i te industrije povećavaju emisiju CO2 koja bi se trebala smanjivati.

"Danska je ugasila tvornicu Rockwool, a ona je došla kod nas" istaknuo je Rupnik. Na taj način se ne može ispuniti dogovor iz Kyota zbog profita i lobiranja.

Napomenuo je da su kroz ovu priču povrijeđena temeljna ustavna prava svakog čovjeka, a to je pravo na govor, na javnost informacija, pravo na zdravlje i zdrav okoliš. Dolaskom takve industrije povrijeđena su temeljna prava čovjeka, objasnio je Rupnik.

Pita se da tko je doveo Rockwool u Istru, čiji su to interesi, kaže da to interesi građana sigurno nisu. Rupnik je upozorio na problem da se svijet nalazi pred katastrofom te da te događaje moramo spriječiti i okrenuti se razvoju u skladu s prirodnim resursima. U Hrvatskoj se razvija ona industrija za koju se nema izvora, a ono što imamo se ne koristi, kao sunce, vjetar, voda i biomasa.

"Tragično je za jednu zemlju, koja želi ući u EU, da ne poštuje temeljna prava svojih građana koja su precizirana u Ustavu, zakonima i međunarodnim ratificiranim sporazumima i konvencijama" ističe Rupnik i dodaje da onaj koji ne poštuje Ustav, zakone i konvencije za njih je kriminalac.

Osvrnuo se i na tužbu Rockwoola te je izjavio da je gruba povreda pravila što trebaju platiti kaznu zbog klevete. Rekao je kako će uputiti žalbu i pokrenuti će daljnju tužbu protiv Rockwoola. Istaknuo je da će tražiti stručnu i pravnu pomoć svojih kolega u EU što se tiče Rockwoola i zaštite ljudi i okoliša. (E.O.)

 

rupnik rockwool zeleni ekologija