Osvrt: Partijski orlovi rano lete

Osvrt: Partijski orlovi rano lete

10.10.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Ispada da je u općini Raša trebalo promijeniti načelnika da se riješi višegodišnja goruća društvena boljetica - uređenje jaslica. Proizlazi da je Josipa Pina Knapića trebala zamijeniti Glorija Paliska Bolterstein da se realizira ono što je, promatrajući ovako sa strane, izgledalo prosto kao Huljićeva pjesma. Na prošlotjednoj sjednici Općinskog vijeća rebalansom proračuna osigurano je 97 tisuća kuna za građevinske radove i opremu pa će u dosad neiskorištenoj, prostranoj sobi vrtića, izgrađenog još pod talijanskom vlašću, od siječnja svoj kutak pronaći onih 14 raških bebača s liste čekanja.

- Načelnice, da li ste već sad krenula u kampanju za 2017.? Grade se, vidim, jaslice. Čim se gradi, to je zbog izbora, a kad se niš'''' ne gradi, onda ne valjamo, kratko je, frajerski samouvjereno Danijel Fonović, IDS-ov potpredsjednik vijeća, pitao svoju stranačku kolegicu nakon što je općinska službenica objasnila izmjene proračuna.

To je, po svoj prilici, trebala biti ironična pljuska ljubopitljivom oporbenjaku Šućuraliji Bašiću (SDAH) kojega je prethodno zanimalo zašto su se pojavile neke budžetom neplanirane stavke za komunalno uređenje, pa i ona za vrtićku opremu. "Plaćaju li se to izbori?", bocnuo je Bašić načelnicu, ali je, izgleda, više zasvrbjelo predsjednika lokalne IDS-ove podružnice Fonovića.

- Za jaslice ne trebaju izbori ni kampanja; naprotiv, one su trebale biti izgrađene još prije deset godina. Uvjeren sam da će načelnica izmijeniti dosadašnji način rada vlasti i cjelokupnu sliku Raše. Ali, morate dozvoliti vijećniku da postavlja pitanja, makar ona i ne milovala nečije uši. Čemu nervoza i podsmijesi?, odgovorio je domalo Bašić staloženo Fonoviću.

Potonji doista, valjda u svom ushitu uspinjanjem u partijskoj i općinskoj hijerarhiji, kao da zaboravlja da njegova stranka, obnašajući vlast u komunu, dugo nije uspijevala doskočiti problemu tijesne predškolske ustanove.

Fonović ne bi smio zanemarivati činjenicu da se baš i nema mnogo toga dobroga reći o onome što su njegovi stranački kolege učinili zadnjeg desetljeća u Raši. To je hipoteka zbog koje bi barem neko vrijeme imao biti kuco.

Načelnica Paliska Bolterstein zvuči uvjerljivo dok vijećnike izvještava o svojim aktivnostima: upire se oživotvoriti prostore ugasle Prvomajske, konačno dati u zakup godinama neiskorišteno poljoprivredno zemljište u Raškoj dolini. Možda je to i dovoljno za transfuziju samopouzdanja njenom pobočniku, no ovaj joj zapravo čini medvjeđu uslugu dok opozicijske vijećnike tretira kao dosadne komarce koje valja zgnječiti.

 

Igor Radić

 

 

općina raša raša politika ids šućuralija bašić glorija paliska bolterstein daniel fonović lokalni izbori izbori 2013 osvrt jaslice pino knapić