Osvrt: Općina kao bankomat

Osvrt: Općina kao bankomat

4.7.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Nije jedan kandidat za prvaka lokalne zajednice u predizbornoj kampanji najavljivao

da će pola plaće koja ide uz tu funkciju dati potrebitima.

William Negri, recimo, govorio je još u ožujku da će taj njegov potez biti jasna poruka da valja prekinuti s pretjerano visokim primanjima dužnosnika u odnosu na radnike u realnom sektoru. Kao aspirant za gradonačelnika Labina, međutim, zaustavio se na pet posto glasova,

a u vijeće je dospio nakon što je nositeljica liste Hrvatskih laburista Nansi Tireli zamrznula

mandat. Vjerojatno je Negri i sam znao da su mu šanse da postane prvi čovjek grada jednake onima da potpisnika ovih redaka postave za urednika Washington Posta, no našeg filantropa ništa ne priječi da vijećničku naknadu od 400 kuna po sjednici sada namijeni socijalno

ugroženima.

Svijetli je primjer nova kormilarka Raše Glorija Paliska Bolterstein: do konca godine ostat će zaposlenica Holcima, a za to vrijeme ne želi, rekla je, općinsku naknadu da se proračun ne bi opteretio s dva osobna dohotka, budući da dosadašnji načelnik Josip Pino Knapić ima pravo na plaću još šest mjeseci.

Ako je suditi po prvim sjednicama, najave Paliske Bolterstein o pretvaranju općinske uprave u racionalni i učinkovit servis građana (uz moguća otpuštanja činovnika) nisu samo šuplje fraze.

Zastupnici su, naime, dok je stolovao Knapić, na sjednicama za okrjepu mogli, baš kao u oštariji, birati piće: ‘oćeš Colu, ‘oćeš Fantu,... Sada je na stolu samo voda, iz špine!

Zna načelnica da je direktor Vodovoda Dino Škopac, inače predsjednik ovdašnjih podružnica

njene stranke, IDS-a, odavno ustvrdio da je voda iz raških izvora Fonte Gaja i Kokoti bolja od svih Jana i Studena pa nema razloga razbacivati se s javnim novcem!

 

Ili je, šalu na stranu, ovaj naoko benigni potez samo dokaz da netko pristigao iz realnog

u javni sektor drukčije gleda na tu vražju kunu. Jer, previše je primjera pretvaranja grada/općine u vlastiti bankomat. U Kršanu, jedinoj općini u Istri koja još uvijek nema vijeće, prema pričanju nekih bivših zastupnika, ne špara se na nerijetkim večerama poslije sjednica. Na općinsku karticu, šapću doušnici, može se pojesti štogod ti želudac poželi. Tamošnji načelnik Valdi Runko veli da će naknade za predsjednika vijeća (2.600 kuna mjesečno)

i dva potpredsjednika (po 2.100 kuna) približiti onim vijećničkim (500 kuna po sjednici).

E sad, znači li to uklanjanje prepreke za konačni izbor predsjednika i konstituiranje vijeća jer se ekipa neće više imati oko čega natezati, ili pak nove izbore (i novi trošak), ostaje za vidjeti...

 

Igor Radić

 

 

općina politika lokalni izbori izbori 2013 valdi runko kršan općina raša vijećnici naknade