[OSVRT] Nimalo začudeni svatovi

[OSVRT] Nimalo začudeni svatovi

20.9.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Komunalci su ustali s prvim pijetlovima. Dok je mrak gubio bitku sa sunčevim zrakama na starogradskom trgu češljaše, kako šapuću doušnici skriveni pod kestenom kraj Lože, čak i fuge kamenih ploča, šišaše gumice što su virile iz novih šahtova u Ulici sv. Katarine. Na ulazu u gradsku palaču specijalizirana tvrtka još je dan ranije glancala podove i skidala zapečene žvakaće gume.

- Dobro da općinu neso piturali va rozo, šalila se trafikantica nalakćena na tiskovinu koja na naslovnici donosi "Spuštaju se u bazu: Milanović i Čačić danas odlučuju o Plominu 3?".

U kavani ste na prvom macchiatu morali paziti da u poslovičnoj šali s omiljenom konobaricom ne izlanete kakvu nespretnu na račun važnih policijskih njuški što su okupirale Crć: tu za stolovima, gdje inače barba Toni čita novine, dežura, pravodobno prokljuvih, nekolicina plavaca u civilu. Oni su kao visibabe - vjesnici da tog petka u Labin doista dolaze i premijer i prvi potpredsjednik Vlade, o čemu se šuška posljednjih dana. Protokol posjeta visokih dužnosnika do lokalne uprave i novinskih redakcija stigao je u posljednji čas, no to gotovo da je više pravilo negoli izuzetak. O susretu lokalnih čelnika s vodećim dvojcem izvršne vlasti, premijernim na temu izgradnje TE Plomina 3, u četvrtak oko podne nije znao ni Valdi Runko, načelnik Kršana, općine u kojoj će niknuti karbonjera od 500 megavati.

- Sad sam obaviješten da je sastanak načelnika općina u 14 sati kod Tulija (Demetlike, gradonačelnika Labina, op. a.). Bit će da s njim sve dogovaraju, izgleda da je on najpametniji! Pa nije termocentrala u Labinu!, rekao nam je Runko. I dok je sutradan IDSovac Demetlika sa stranačkim šefom Ivanom Jakovčićem u svome uredu primao visoke goste, županijski i lokalni prvaci, friško ošišani i utegnuti u nove sakoe i kravate, čekali su u vijećnici prikrivajući nervozu namještenim osmijesima.

Među njima je Runko, nositelj nezavisne liste. Šećući amo-tamo poput profesora Baltazara, Runko je dobacio kolegama: "Vidim da će nas biti puno u svatovima!".

Aludirao je na podjelu financijskog kolača o kojem će, kao ekološkom obeštećenju Labinštini zbog izgradnje elektroenergetskog objekta od državne važnosti, novinarima domalo zboriti premijer Milanović. Došao nam je reći ono što smo otpočetka znali: da je ugljen i povijest i budućnost Labinštine, a da su priče o elektrani na plin zapravo plinovito stanje, čisto kao taj Titov trg tog petka.

 

Samo je Runko od domaćih aktera skupa to poručio ranije, još kad je u lipnju, jedini od tri predstavnika Istre u stručnom povjerenstvu, dao zeleno svjetlo studiji utjecaja na okoliš za Plomin 3. Ovom zgodom, zanimljivo, ni ostali "svatovi" nisu bili nimalo začuđeni premijerovim konačnim "yes" karbonu.

 

Igor Radić

 

politika osvrt komentar politikanstvo valdi runko milanosvić demetlika te plomin plomin te plomin 3 ekološka renta