Osnovna škola `Ivo Lola Ribar` obilježila svoj dan projektom `Etno Labinština`

Osnovna škola `Ivo Lola Ribar` obilježila svoj dan projektom `Etno Labinština`

10.5.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

OŠ "Ivo Lola Ribar" Labin je 9. svibnja obilježila svoj dan -Dan škole, prezentirajući  školski  projekt „Etno Labinština" uz podjelu  pohvalnica najuspješnijim učenicima i mentorima. Prigodan su program vodili Alison i Franjo  koji su  članovima Školskog odbora, Vijeća roditelja, Vijeća učenika, predstavniku Grada Labina, gosp.Brunu Hrvatinu te učiteljima i učenicima škole zaželjeli dobrodošlicu. Dobrodošlicu gostima je zaželio i ravnatelj škole, gosp. Miro Alilović koji je istaknuo niz aktivnosti koje su se tijekom god. u školi odvijale. Svečanoj priredbi su prethodile sportske aktivnosti na školskom dvorištu gdje su učenici škole „Ivo Lola Ribar" i OŠ Matije Vlačića odigrali prijateljske nogometne utakmice. U svečani program uveli su Vilim, Paulo i Rafaela svirkom na tradicionalnim instrumentima, sopelama i mehu. Nakon prezentacije projekta, ravnatelj škole se zahvalio na izuzetnom trudu u realizaciji  te zaključio da su učenici nadupunili svoje znanje na najbolji mogući način- sami istražujući. Podijelio je pohvalnice najuspješnijim učenicima i njihovim mentorima sa Županijskih natjecanja čemu je predhodila scenska igra „Godišnja doba na sudu" kojima su se učenici predstavili na ovogodišnjem Županijskom Lidranu. Istaknuo je odlične sportske uspjehe škole u stolnom tenisu gdje su dječaci osvojilo 1. mjesto a djevojčice 2. mjesto; u rukometu su djevojčice osvojile 3.,a dječaci 2.mjesto ; a u nogometu su dječaci osvojili 2.mjesto.  Škola se ponosi  i eko-grupom škole koja je osvojila 3.mjesto, te novinarskom grupom koja je priredila školski list"Nove iskrice" koji je osvojio 3.mjesto i predložen za državni susret.

Svečanu priredbu je uz zbor i pjevače-soliste uveličala školska izložba koja je pokazala dijelić onoga što su učenici sa svojim učiteljima proučavali i naučili.

Svečanost je završila uz vesele glazbene tonove harmonike.

O projektu „Etno Labiština"

„Etno Labinština"je školski projekt koji su provodili učenici od 1.-8. razreda matične i područnih škola. Presjek aktivnosti učenici su kratko predstavili kroz Power point prezentacije koje su pokazale koliko su marljivo radili i proučavali kraj u kojem živimo te prikazali dio naših korijena i  autohtonost Labinštine. Tako su učenici predmetne nastave u hrvatskom jeziku pisali kreativnu vježbu "Labin budućnosti" i radili plakate na temu djela labinskih pjesnikinja  Suzane Mušković i Malvine Mileta s temom rudarenja. Na satovima likovne kulture izrađivali su radove na temu "Tipičnost arhitekture staroga grada". U korelaciji engleskoga  i hrvatskoga  jezika predstavljena je tradicija pijenja engleskog čaja i domaćeg čaja te engleskih kolačića u usporedbi s našim domaćim labinjonskim hroštulama i blincima. Neki su učenici uvježbavali tradicionalni ples balun uz pratnju meha i sopela, neki su istraživali o poznatom istarskom boškarinu, a neki su pronašli recepte naših nona za pripremu tradicionalnih jela našega kraja (fuži, krafi, njoki, šparugi i joja, blinci, hroštuli,...). Sve su to objedinili u brošurici koja je izložena na školskoj izložbi. Dio učenika je istraživao i uspoređivao uskršnje običaje Labina i UK. Na satovima matematike su se igrale stare društvene igre  naših nonića: briškula i trešete  ne razmišljajući da tako zbrajajući, oduzimajući i brojeći ujedno i vježbaju matematiku. U korelaciji tehničke kulture i fizike učenici su okopali dio školskog vrta i posadili ljekovito bilje našeg kraja te tako obogatili svoje znanje i dio školskog dvorišta učinili ljepšim. Aktivno su crtali i tražili materijale ljekovitog bilja našeg kraja, a dio toga se moglo pogledati na školskoj izložbi. Eko grupa škole i učenici razredne nastave matične škole  su u suradnji s gljivarskim društvom „Martinčica" pobirali, kiselili, radili paštete i druge delicije od gljiva našega kraja. Projekt su predstavili na županijskom natjecanju osvojivši 3.mjesto. Učenici su na talijanskom jeziku izradili rječnik koji poučava utjecaj talijanskog jezika na labinjonski govor. Riječi su u rječniku ispisane na labinjonskom,talijanskom,hrvatskom i engleskom jeziku uz slikovni prikaz te riječi.Iz povijesti su učenici izradili referate na temu „Društvena i politička zbivanja 1921." te „Industrijska i graditeljska baština Labinštine vezana uz rudarenje". Uredili su edukativne  panoe u školskom  holu. Svoje će radove prezentirati na terenskoj nastavi na lokalitetima: Krvova placa-Pjacal-Trg labinskih rudara-Krapan-Raša. Iz informatike su učenici napravili film"Etno Labinštine"sa svim prezentacijama o projektu.

U sklopu projekta „Etno Labinština" učenici razredne nastave matične i područnih škola svatko se svojim podprojektom uključio se u projekt. Matična škola je istražila i obradila temu „Ognjišće", PŠ Vinež : „Suhozid", PŠ Vozilići:  "Slatka kuharica naših nonica" i PŠ Kature temu „Igre koje su igrali naši djedovi i bake".

Učenici matične škole sa svojim učiteljicama su se posvetili istraživanju  ognjišća. Pisali su na tu temu, recitirali, crtali, skupljali stare predmete koji su se nalazili oko ognjišća, napravili etno-kutak,posjetili su gradski muzej sa zavičajnom zbirkom gdje su imali likovnu radionicu, gosp.Božo Glavičić im je pričao o običajima vezanim za ognjišće, razgledali su ognjišće i stare predmete za kuhanje i pripremu hrane,promatrali su izradu keramičkih posuda u lončarskoj radionici Merania, pogledali Tv reportažu o izradi bukaleta,slušali predavanje i sviranje i pjevanje na»tanko i debelo» gosp.Franka Kosa izrađivača tradicionalnih glazbala,uredili su razredne zavičajne zbirke i tradicionalnu kuharicu.

Učenici PŠ Vinež  sa svojim učiteljicama su dočekavši proljeće promatrali kamene zidove i „grmače" te uočivši urušeni suhozid kraj škole odlučili ga popraviti. Uz pomoć gosp. Milenka Malića, roditelja i građevinara, koji je pokazao gradnju suhozida, te gosp. Bože Glavičića koji je kazivao o prošlosti suhozida  uredili su okoliš i obnovili suhozid. Sati likovne kulture bili su veoma kreativni radeći maketu suhozida.

Učenici PŠ Vozilići su zajedno sa svojim učiteljicama prikupili recepte starinskih, domaćih kolača i zajedno sa svojim nonama naučili ih mjesiti. Uz to su uz pomoć gosp.Mate Despota naučili plesat balun.Uz pomoć nekih roditelja uredili su i školski vrt biljkama našega kraja.

Učenici PŠ Kature naučili su igre koje su igrali njihovi nonići koji nisu imali kompjutore,play statione i ostala čuda tehnike. Neke od tih igara igraju i oni sada: pandula, pljočkanje, piki ,cip-cop, skrivača, potezanje konopa, kafe, skakanje na laštik,...Naučili su da su se njihovi nonići igrali s igračkama koje su si sami izrađivali ili su to za njih činili njihovi roditelji(pupice i bali od storeh krpah,karići,fjondi,...). Naučili su da su se naši stari  često igrali vani i uvijek svi zajedno.

 

OŠ `Ivo Lola Ribar`

 

oš ivo lola ribar dan škole etno labinština djeca pedagogija