OŠ“Ivo Lola Ribar“ nizom aktivnosti intenzivno obilježila Svjetski dan oralnog zdravlja kroz projekt `Zaštita zubi`

OŠ“Ivo Lola Ribar“ nizom aktivnosti intenzivno obilježila Svjetski dan oralnog zdravlja kroz projekt  `Zaštita zubi`

24.3.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Svjetski dan oralnog zdravlja 20.3.2015. u svijetu se obilježio pod sloganom «Osmijeh za cijeli život». Grad Labin, Labin - Zdravi grad, pridružio se obilježavanju SDOZ 2015. pod sloganom «Volim svoj zdravi osmijeh - samo zdravi osmijeh je lijep» pa je tako Škola kroz projekt „Zaštita zubi" nastavila s realizacijom nizom aktivnosti :

U petak, 20.ožujka,u matičnoj školi u školskoj knjižnici održane su prezentacije o oralnoj higijeni. Prezentacije su pripremili učenici osmih razreda u sklopu nastave biologije uz pomoć učiteljice, te ih prezentirali predstavnicima Vijeća učenika i njihovim zamjenicima te učenicima produženog boravka. Nakon prezentacije otvorila se rasprava o važnosti oralne higijene i navikama učenika. Učenici su pogledali animirani film «La vie - bouche et les dents» (Život - usta i zubi), koji ih je na veoma slikovit i simpatičan način informirao o higijeni i zdravlju usne šupljine i zubi. Nakon filma učenici produženog boravka odradili su radionicu u kojoj su izrađivali četkice od recikliranog materijala, crtali, pisali poruke o zubićima. Na kraju su veselo i zapjevali «Volim osmijeh tvoj», a dan nastavili u smijehu, pjesmi i plesu.

Učenici 1.razreda matične škole obilježili su Svjetski dan oralnog zdravlja posjetom zubnoj ambulanti „Apolonia". Stomatologinja Ana Dušati Batelić im je održala prezentaciju o održavanju oralne higijene nakon čega je mališanima pregledala zubiće. Svako dijete je imalo priliku, na modelu umjetnog zubala, pokazati kako se zubi pravilno četkaju. Učenici su na poklon dobili četkice, paste i šalice.

Prvašiće PŠ Vinež je povodom svjetskog dana oralnog zdravlja posjetila stomatologinja Helena Radeljak Višković koja je razgovarala s djecom o važnosti oralne higijene, pravilne prehrane, redovitog pranja zubi te redovite kontrole kod stomatologa. Učenici su imali priliku vidjeti zubala te su sami,na zubalima, označavali zube flomasterom. Zubala je izradio zubni tehničar Dalibor Juričić.

Učenicima produženog boravka PS Vinež su toga dana podijeljene četkice i paste za zube. Učenici su i toga dana, kao i svakoga, nakon objeda četkali zube, a nakon što su završili svoje crteže i poruke kojima su dočarali koliko je bitan zdravi osmijeh, počastili  se prirodnim čistačem zubi - jabukom!

Učenici PB PŠ Kature obilježili su Svjetski dan oralnog zdravlja kroz različite aktivnosti, grupne radove, radionice i kvizove. Zabavili su se, ponovili, ali i mnogo toga novog naučili o važnosti pravilne oralne higijene.

Učenici PŠ Vozilići su aktivno uključeni u ovaj projekt pranjem zubića nakon školske marende te učenjem kroz radionice, igru,crtanje,pjevanje pjesmice "Šubi dubi dubi, baš me bole zubi". Pogledali su i video o  pravilnom pranju zubi.

 

Tvrtka „Apolonia".d.o.o. iz Labina je učenicima produženog boravka te učenicima PŠ Vozilići i 1. razreda donirala četkice za zube na čemu im se ovim putem iskreno zahvaljujemo kao i dr. med. dent. i zubnom tehničaru koji su ovaj dio projekta učinili uspješnijim.

 

o   koordinatorica Labin -Zdravi grad : stomatologinja dr Božena Vutuc Franković

o   školska koordinatorica : Ester Stemberger,pedagoginja škole

 

oš ivo lola ribar zaštita zubi obrazovanje higijena