Osigurano više od 125 tisuća eura bespovratno za uređenje okoliša Spomen prostora!

Osigurano više od 125 tisuća eura bespovratno za uređenje okoliša Spomen prostora!

31.5.2024. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Odlične vijesti za kraj radnog tjedna stižu iz Zagreba. Naime, na jutrošnjoj svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gradonačelniku Valteru Glavičiću uručen je ugovor o sufinanciranju hortikulturnog uređenja Spomen prostora rudaru.

 

Naime, projekt hortikulturnog uređenja prijavljen je na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina. Ukupna vrijednost projekta iznosi 157.750,76 €, a odobreno je maksimalno sufinanciranje od 80% u iznosu od 126.200,61 €.

 

Kroz projekt hortikulturnog uređenja posadit će se oko 2200 sadnica, većinom tise te urediti travnate površine i postaviti navodnjavanje cijele zelene površine kako bi ovaj novi urbani centar grada u svako doba godine bio u najboljem izdanju. 

 

Spomen prostor tako konačno, nakon 40 godina poprima obrise kakve su zamislili njegovi autori pokojni Quintino Bassani i Berislav Iskra te osim novog urbanog središta koji će zasigurno postati centar okupljanja, daje posebnu notu valorizaciji tradiciji rudarstva i svake labinske obitelji. 

 

„Kad govorimo o obnovi ili gradnji često razmišljamo samo o kamenu, cigli, betonu ili željezu. No, to je samo jedan segment. Kako bi ovaj spomenik vrijednim rukama i žrtvama teškog rada, koji je izgradio dobar dio našega grada i zadužio nas zauvijek, zasjao punim i zasluženim sjajem tu je još i dekorativna rasvjeta te, ne manje važno, uređenje hortikulture okolnog parka. Za ovaj zadnji segment osigurali smo bespovratna sredstva i rasteretili gradski proračun, te istovremeno osigurali da ne samo spomenik, već i cijeli vrijedan prostor u centru našega grada bude uređen na jednoj visokoj razini, kako ovaj simbol našega ponosa apsolutno zaslužuje.“ – nije krio zadovoljstvo labinski gradonačelnik Valter Glavičić kojem su ovaj vrijedan ugovor uručili potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković i Luka Balen direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

fond za zaštitu okoliša financioranje spomen obilježje