Orintolozi na Učki prstenovali oko 2400 ptica

Orintolozi na Učki prstenovali oko 2400 ptica

1.10.2007. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Tijekom akcije prstenovanja ptica u Parku prirode Učka, koja se provodila od 20. kolovoza do danas kod lokve Rovozne, prstenovano je u svrhu utvrđivanja njihovih migracijskih putova oko 2400 ptica, izjavio je danas za Hinu stručni voditelj u Parku prirode Učka Marin Grgurev.

Najviše je prstenovano crvendaća, sivih i crnokapih grmuša, zatim kraljića, palčića i žutih voljića, a u njihovu prstenovanju sudjelovalo je devet osoba. Ptice za prstenovanje love se razapetim orintološkim mrežama u blizini vode gdje se zaustavljaju radi odmora. U mreže se hvataju neozlijeđene, nakon toga određuju im se osnovne karakteristike - vrsta, spol, dob, veličina, a potom im se stavlja lagani aluminijski prsten.

Po Grgurevim riječima, praćenjem migracija ptica mogu se utvrditi područja u kojima se gnijezde ili zimuju, kao i prikupiti podaci o rijetkim i ugroženim vrstama, a prstenovanje je postalo još značajnije nakon pojave ptičje gripe. Park prirode Učka provodi akciju prstenovanja u suradnji sa Zavodom za orintologiju HAZU treću godinu zaredom, a akcija je počela nakon što je uočeno da takvih istraživanja na području Učke nije bilo i da o ptičjoj populaciji na tom području ima malo podataka, kazao je Grg

ekologija prstenovanje ptice Učka