Opremite svoju vrtnu kuhinju i zaljubite se u kuhanje na otvorenom

Opremite svoju vrtnu kuhinju i zaljubite se u kuhanje na otvorenom

7.6.2022. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Provodite li većinu vremena u proljeće i ljeto u vrtu i idete li kući samo kuhati i spavati? Barem to prvo možete jednako dobro svladati i vani. Dovoljno je samo opremiti vlastitu vrtnu kuhinju. I sami ćete se uvjeriti da ćete se jednostavno zaljubiti u kuhanje na svježem zraku.


Što ne bi smjelo nedostajati u vanjskoj kuhinji?

Osnova vanjskih kuhinja slična je osnovi onih unutarnjih. Ne bi smjeli nedostajati ormarići u koje ćete pohraniti sve svoje posuđe i kuhinjski pribor. Barem još jedan ormarić će onda biti koristan za spremanje nekih trajnih (i dobro zapakiranih) namirnica. Nadalje, u kuhinji nalazimo radnu površinu i po mogućnosti sudoper s tekućom vodom. Za ono što se u početku može činiti nepotrebnim dodatnim poslom, bit ćete zaista zahvalni kada budete koristili kuhinju u budućnosti.

Dalje, jela se u vanjskim kuhinjama pripremaju ne samo na roštilju, već i na klasičnom štednjaku. Ponekad ne nedostaje ni pećnica, ili čak pušnica. Kako ne biste morali prenositi stvari ovamo - onamo, svakako će vam dobro doći i manji hladnjak u koji možete smjestiti hranu, koja treba biti na hladnom. Zahvaljujući tome ćete u vanjskoj kuhinji imati sve pri ruci. Naravno, poželjet ćete u miru uživati u svim tim gastro čudima. Stoga ne smije nedostajati ni kvalitetan vrtni namještaj.


Gdje smjestiti kuhinju i kako je izgraditi?

Ne samo oprema kuhinje, već i njezin položaj i vrsta ovise o prostoru koji vam je na raspolaganju pri uređenju stana ili kuće. Ako ne morate štedjeti prostor, možete si sve izgraditi baš prema svojoj zamisli. A kako odabrati to pravo mjesto? Ponekad je korisno kada je vanjska kuhinja samo nekoliko koraka od te nutarnje, jer ćete lako prenijeti sve potrebne sastojke ili posuđe odnijeti u perilicu. Međutim, mjesto tik uz francuski prozor može imati za nedostatak puno dima, koji se stvara tijekom roštiljanja i lako može pronaći put ravno u kuću. Stoga je mjesto za kuhinju potrebno dobro osmisliti.

Sama kuhinja tada može imati mnogo različitih oblika. Od jednostavne nadstrešnice do sofisticiranog objekta. Hoćete li odabrati drvenu, ili radije zidanu konstrukciju, opet je na vama. Slično je i s dizajnom kuhinje. Možete se inspirirati francuskim ili hrvatskim selom, ali možete i slijediti put modernog minimalizma. Međutim, uvijek je potrebno odabrati materijal koji neće brzo propadati zbog vlage ili drugih vanjskih utjecaja.


Foto: Kajetan Sumila on Unsplashkuhanje na otvorenom ljetna kuhinja vrtna kuhinja vanjska kuhinja vrtni namještaj kuhinja